Nije šija već je vrat: Požeška Stalna služba brodskog Županijskog suda se ne ukida, ali suci i osoblje trebaju ići raditi u Brod!

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Kako smo pisali u nekoliko navrata Stalna služba Požega Županijskog suda u Slavonskom Brodu se navodno ne ukida, no pripremljene su druge aktivnosti kroz koje su suci Kaznenog odjela požeške Stalne službe raspoređeni po godišnjem rasporedu na rad u Slavonski Brod! Rekli bi naši ljudi nije šija već je vrat.  Zbog toga su ovih dana četiri suca i tri službenika Kaznenog odjela Stalne službe Požega, uputili prigovor predsjedniku Vrhovnog suda RH na takvu odluku.

Podsjetimo, prije toga požeški suci su krajem studenog uputili Županijskom sudu u Slavonkom Brodu i njegovom predsjedniku Mirku Svirčeviću primjedbe i prijedloge na nacrt godišnjeg rasporeda poslova, no ništa od toga nije prihvaćeno.

-Kazneno sudovanje iz nadležnosti Županijskog suda kvalitetno i učinkovito se može obavljati i na način na koji se obavljalo kroz zadnjih šest godina kada su četiri suca Kaznenog odjela radila u Požegi i tri u Slavonskom Brodu, te je sve funkcioniralo bez ikakvih problema – ističe se u tom dopisu požeških sudaca upravi njihovog suda u Slavonski Brodu, te dodaje da su oni spremni u svakom trenutku kad god za to postoji bilo kakva potreba doći u sjedište suda i sudjelovati u radu sudskih vijeća kao što je to bio slučaj do sada.

Imajući u vidu činjenicu da su požeški suci u poodmaklim godinama (56 do 60 god.) teško im pada svakodnevno putovanje u Brod udaljen u oba pravca više od 80 kilometara što mnogima pogoršava kvalitetu života tim prije što su i narušenog zdravstvenog stanja. Oni smatraju da predsjednik Županijskog suda Svirčević, nema ovlasti za ukidanje kaznenog sudovanja u gradu koji tu tradiciju ima 2,5 stoljeća, te ni ovlasti za premještaj sudaca protivnog njihove volje!

Godišnji raspored poslova u Županijskom sudu u Slavonskom Brodu očito je na snazi, pa su požeški suci i službenici početkom siječnja uputili prigovore Vrhovnom sudu RH tražeći da se raspored ne provodi pri čemu upozoravaju na nemogućnost uspostavljanja otvorenog i kolegijalnog razgovora i dogovora sa Svirčevićem koji je u verbalnom sukobu s jednim požeškim sucem rekao da ne bi inzistirao na preseljenju požeških sudaca da oni nisu davali informacije novinarima, koji su onda navodno o njemu pisali u negativnom kontekstu! Dakako ove neargumentirane insinuacije požeški suci odbacuju.

-Godišnji raspored poslova za 2016. godinu donesen je bez ikakvih problema, tenzija i prigovora na opće zadovoljstvo svih zaposlenika, no dolaskom Svirčevića na mjesto predsjednika suda u samo dva mjeseca u potpunosti su se poremetili odnosi među sucima i službenicima, te je nepotrebno stvoreno ozračje straha, netrpeljivosti, napetosti i netolerancije – kaže u prigovoru jedan od požeških sudaca dodajući da bi predsjednik suda morao objasniti građanima Požeško-slavonske županije zbog kojih to važnih razloga moraju putovati i više od 100 kilometara, te tko će im platiti sve nepotrebne troškove kaznenog postupka.

Dakako da nema potrebe govori o sigurnosnim aspektima rada u Brodu zbog blizine državne granice, ali i prostornim jer su uvjeti za sudovanje u tom gradu neusporedivo slabiji, dok zgrada pravosudnih institucija u Požegi dijelom zjapi prazna. Uostalom Požega ima sve uvjete za dobar rad, a tu su na dohvat ruke druge institucije značajne za sudovanje (istražni zatvor, izvršenje kazni itd.)

Upozorili su Ministarstvo pravosuđa na ogromne troškove putovanja, kao i druge nelogičnosti vezano uz ovakve odluke pa se u dogledno vrijeme očekuje reakcija tog tijela, te Vrhovnog suda kao najviše pravosudne instance u državi.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: