Nezavisni gradski vijećnik Miro Rašić ima se čime pohvaliti: Kroz njegov prijedlog Programa otvoreno 27 novih obrta i zaposlene 32 osobe

Autor: DK

POŽEGA – Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću grada Požege Miro Rašić održao je tiskovnu konferenciju na kojoj se osvrnuo na nekoliko bitnih tema i projekata za koje se svesrdno zalaže čime želi dati svoj doprinos posebice za jačanje realnog sektora, razvoj gospodarstva. Podsjetimo, Rašić je uputio prijedlog Programa poticanja zapošljavanja i pokretanja obrtništva i malog poduzetništva koji je na njegovu inicijativu ugrađen u proračun za 2015. i 2016. godine što se pokazao se iznimno uspješno jer su rezultati vidljivi.

-Od početka uvođenja tog programa otvoreno je ukupno 27 novih obrta i zaposlene 32 osobe (ima još zahtjeva koji čekaju odobrenje) što je u ovoj situaciji gdje mnogi odlaze iz Požege trbuhom za kruhom itekako pozitivno. I u slijedećoj 2017. godini predviđen je nastavak provođenja ove mjere tako da očekujem daljnje zanimanje naših nezaposlenih sugrađana da iskoriste ove pogodnosti koje su im dostupne. Ovim putem molim i gradsku vlast da češće oglašavaju ovaj Program poticaja jer je slabo zastupljen u javnosti, a mnogi nemaju naviku redovito pratiti i informirati se putem službene stranice grada Požege – rekao je Rašić odajući kako je tim projektom dokazao da lokalne sredine mogu itekako pogurati realni sektor ako su savjesni.

Rašić je naglasio kako se u ljude i ideje isplati ulagati i da to nikada nije uzalud uložen kapital. Dodaje i kako takve i slične programe treba još dorađivati, rasteretiti realni sektor maksimalno gdje je god to moguće za što vijećnici nisu imali sli+uha kada je to predlaga.

-Siguran sam da nam gospodarstvo i industrija mogu jačati iz godine u godinu, a samim tim i razvoj grada u svim drugim segmentima – naglašava Rašić.

Što se tiče podizanjem velikog dugoročnog kredita i na to se osvrnuo Rašić jer smatra da taj novac nije utrošen za razvoj već da se radi o projektima koji ne donose radna mjesta i to smatra neodgovornim.

-Kredit podići za projekte koji će potaknuti industriju i proizvodnju podržavam ali za projekte koji se mogu realizirati većim dijelom iz ministarstava, EU fondova i dr. izvora, a nisu smatram neodgovornim prema građanima koji svojom odgovornošću plaćanjem svojih obveza pune gradski proračun – ističe Rašić pitajući se zašto se žurilo s podizanjem kredita za bazen i Trg Sv. Terezije Avilske, a svi znaju da su neki gradovi i do 80% sredstava za iste projekte povukli iz fondova EU o čemu su pisali nacionalni mediji.

-Za podizanje kredita odgovornost snosi svaki vijećnik koji je podržao isto na sjednici GV. Gradonačelnik ima pravo predložiti sve što misli da je najbolje ali vijećnik je taj koji treba biti razuman i savjestan te prosuditi i podržavati ono što je u interesu svih sugrađana – ističe Rašić.

Što se tiče Gospodarske zone Rašić je naglasio kako to Požega ima samo na papiru te da ga zanima zašto je to tako.

-Mene ne zanima nešto što stoji na papiru, a nema mogućnosti provedbe u djelo na terenu. Uzmimo da dođe neki posjetitelj industrijalac u Požegu zainteresiran da pokrene proizvodnju. Što ćemo mu ponuditi? Jedno veliko ništa jer nemamo zemljište koje možemo dati pod posebnim uvjetima, nemamo kriterije kojima ćemo ga zainteresirati da doista pokrene proizvodni pogon i zaposli ljude. U Požegi imamo pojedince koji žele proširiti poslovanje i to industrijsku proizvodnju ali nitko nema sluha za njih. Davno sam to u nekoliko navrata inicirao da se krene u izradu kriterija za dodjelu zemljišta poduzetnicima u gospodarskoj zoni te propisivanja ostalih pogodnosti kojima bi zainteresirali potencijalne gospodarske subjekte na pokretanje proizvodnje ali nitko ne reagira – dodaje Rašić navodeći kako je Gospodarska zona uglavnom popunjena privatnim vlasnicima zemljišta (grad Požega nema dovoljno) i grad Požega ima jedinu mogućnost otkupiti zemljište radi formiranja gospodarske zone, a to je moguće jedino putem EU fondova jer postoje programi koji financiraju otkup privatnih čestica radi okrupnjivanja u gospodarske svrhe lokalnim samoupravama samo treba krenuti raditi u tome pravcu.

Našao se Rašićev osvrt i na podizanje cijena odvoza otpada kojim želi podsjetiti tvrtku Komunalac d.o.o. na inzistiranje putem tiskovne konferencije da ne podižu cijene odvoza otpada i da se ugleda na primjer iz Preloga i susjednih mu općina u Međimurskoj županiji kako se gospodari otpadom u interesu građana. 

Možda očekivano i ne preuranjeno, jer je vrijeme za to, Rašić je istakao kako će se kroz nezavisnu listu kandidirati na predstojećim lokalnim izborima.

-Slijedeće godine su izbori i kandidirat ću nezavisnu i dosljednu listu koja će zasigurno odigrati ključnu ulogu u sastavljanju buduće vlasti u Požegi i tu ćemo sigurno znati odreagirati jer smo iskusniji i mudriji. Dali ću se kandidirati za gradonačelnika to ću Vas obavijestiti najkasnije u veljači slijedeće godine. Moja (naša nezavisna) misija će biti ojačati realni sektor obrtništvo i poduzetništvo te konačno uspostaviti gospodarsku zonu sa dovoljnom površinom vlastitog gradskog zemljišta i sa strogo definiranim kriterijima i pogodnostima a sve ostale segmente života i funkcioniranja u gradu Požegi znat ćemo voditi profesionalnije, bolje i pravednije od svih do sada i u to ne sumnjajte – zaključio je Rašić koji je uputio svim žiteljima grada Požege i okolice čestitku za predstojeće blagdane i sretnu Novu 2017. godinu uz obećanje da će slijedeće godine svima koji vole klizanje u ovo vrijeme osigurati klizalište jer je po njemu šteta što ga nemamo već treću godinu.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: