(Ne)opravdano prozivanje grada Kutjeva i (ne)zahvalnost kutjevačkih vatrogasaca

Autor: D.K.

VETOVO – Na redovnoj 92. Izvještajnoj godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vetovo na kojoj su uz brojne članove bili nazočni i gosti iz susjednih DVD-a te predstavnik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Marko Ašembrener, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeštine Zvonko Jurić, predsjednica Gradskog vijeća grada Kutjeva Josipa Miličević  i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir između ostalog je bio osvrt i na isplate za vatrogastvo koje su prema Zakonu određena financijska sredstva koja imaju na obvezi iz svojih proračuna izdvajati jedinice lokalnih samouprava, u ovom slučaju grad Kutjevo.

Uz pohvale DVD-a Vetovo, koje su uputili gotovo svi govornici na Skupštini zbog evidentnog poboljšanja rada i velikog broja mladih koji je uključen u rad društva, gradonačelnik Budimir je izrazio žaljenje zbog prozivki grada Kutjeva na Skupštini DVD-a Kutjevo što ga je ponukalo da iznesenim podacima pojasni o čemu se sve točno radi i koja je prava istina.

-Možda nije vrijeme i mjesto ali moram se ovdje osvrnuti na određena prozivanja koja su se desila na Skupštini DVD-a Kutjevo vezano za financijska izdvajanja za vatrogastvo. Odmah po završetku te Skupštine zatražio sam od pročelnika podatke o izdvajanju grada Kutjeva za vatrogastvo. Po dolasku mene kao gradonačelnika na vlast 2014. godine obveza mi je bila za izdvajanje za vatrogastvo 5% od iznosa proračuna, a to je 124.872 kune. Mi smo te godine izdvojili 163.500 kuna, što je gotovo 39 tisuća kuna više od onog što nam zakon propisuje i na što nas obvezuje. U 2015. godini u odnosu na proračun trebali smo izdvojiti 95.873 kune, a mi smo isplatili u 2015. godini 180.314 kuna. Mi nismo isplatili dvije dvanaestine u 2015. godini ali smo to isplatili odmah u siječnju 2016. godine. Porez na dohodak je razlog zbog čega nismo uspjeli isplatiti te dvije dvanaestine u 2015. ali smo to odmah učinili u 2016. Pomažemo svima koliko god možemo. Nisam odgovoran za postupke svojih prethodnih gradonačelnika jer su radili kako su radili zbog čega je zbog povećeg duga funkcioniranje grada bilo u pitanju. Otkako smo mi preuzeli vođenje grada pomažemo vatrogastvu na razne načine. Evo u Grabarju smo dobili vozilo koje je bilo prazno za što smo izdvojili 30 tisuća kuna da se ugradi potrebna oprema. Pomogli smo financiranje i na domu DVD-u Lukač, vatrogasnoj mladeži koja je išla na natjecanja i dr. Moram istaći što se tiče DVD-a Vetovo da smo dolaskom na vlast platili dug koji je ostao od prethodne vlasti i to 93 tisuće kuna za izvršene radove na vatrogasnom spremištu. Platili smo i vrata koja su postavljena 20 tisuća kuna. Ovih sam dana dobio i zahtjev za nabavku opreme što smo također prihvatili u uplatili 4.200 kuna. Nisam ljut ali sam malo razočaran . Aktualna gradska uprava se trudi i pomagat će koliko god bude trebalo u onim mogućnostima koliko to bude dozvoljavao proračun, ali svi mi moramo podnijeti teret ako bude nepovoljna situacija – rekao je Josip Budimir gradonačelnik Kutjeva.

Više iz kategorije