Nestašica vode može uzrokovati uginuće divljači

Autor: Jelenko Topić

divljač na livadiPOŽEGA/BUČJE  – Visoke temperature u zadnjih dvadesetak dana kada se živa na termometru popela i iznad 35 stupnjeva Celzijevih donose brojne probleme i u lovištima požeškog kraja. Takvi klimatski uvjeti stvaraju sušu na lovnim površinama i uzrokuju nestašice vode tako da je ugrožen život divljači u njenim prirodnim staništima.

Mišljenja su stručnjaka da u uvjetima ekstremno sušnih mjeseci i velikih vrućina divljači prijeti duža nestašica vode što može uzrokovati čak i uginuće životinja, pogotovo srneće divljači, čije je kretanje usko ograničeno na pojedine i to manje zemljišne površine unutar lovišta što znači da teže mogu pronaći vodu za potrebe organizma tijekom vrelih ljetnih dana.

Sreća je da na području Slavonije i Baranje, osobito u Požeškoj kotlini, ima dosta brdskih potoka i rječica, kao i prirodnih voda stajaćica pa divljač može doći do vode. Slično je i na Dilj gori ispod koje Lovačko društvo “Sokol“ iz Bučja gospodari uglavnom ravničarskim zajedničkim lovištem broj XI/119 nazvanom po selu Bučje. Tu na sjevernim padinama Dilja i u ravničarskom području lovišta površine 5755 hektara ima potočića, izvora i malih baruština  što divljač koristi ovih vrućih srpanjskih dana.

Antun-Prša

Antun Prša, predsjednik Lovačkog društva “Sokol” Bučje

-Mi održavamo pojilišta unutar lovišta obilazeći ih tijekom srpnja  barem jednom tjedno, te dovozimo vodu u buradi i cisternama u traktorskim ili automobilskim prikolicama – kazao nam je predsjednik „Sokola“ Antun Prša dodajući da njegove kolege obilaze lovište i prate kretanje divljači tako da uvijek mogu na vrijeme otkriti eventualne nedostatke vode, soli i drugih potrepština u lovno-tehničkim objektima toga kraja. Dodaje da su već sredinom srpnja uvidjeli da su neki potoci i izvori presušili tako da i tu dovoze vodu kako bi ona bila nadohvat brojnoj divljači. Sve ove aktivnosti  utječu na očuvanje fonda divljači u skladu sa njihovom Lovno-gospodarskom osnovom, koja je ključni dokument gospodarenja u svakom lovištu.

/Foto: naslovnica, ilustracija/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: