Neopravdano zanemarena sorta koja daje ljupka vina

Autor: DK

LOZA BOUVIERA UZGAJA SE JOŠ JEDINO KOD POŽEŠKOG VINOGRADARA JURE VRDOLJAKA

Vino Bouvier jedino možete u požeškom vinogorju popiti kod poznatog vinara i vinogradara u tom kraju, Požežanina Jure Vrdoljaka. Ovaj vinogradar i podrumar na predjelu Veliki kamen u Požeškoj gori uzgaja tu vinsku sortu.

Riječ je o vinogradu od 1200 panjeva  koji je zasađen daleke 1958. godine. Jure je zadnjih godina vinograd obnovio i pomladio ožiljavanjem sadnica od reznika iz vlastitog vionograda jer se sadnice ove sorte više ne mogu nabaviti na tržištu. Ovako dobiveni čokoti nisu dugovječne, traju desetak godina.

Bouvier, a poznat je i kao Radgonska ranina, jedna je od najranijih sorti, bere se krajem kolovoza. Prošle godine je zbog suše i oblja sunca u ljetnom periodu Jure vinograd obrao čak 18. kolovoza. Tako rano grožđe daje i prvo vino. Požežani su ga rado pili uz prve pečene kestene.

Ova se neopravdano zanemarena sorta kod nas spominje u literaturi uz graševinu kao izuzetna za predikatna izuzetno ljupka vina. Bouvier pokazuje veliku sposobnost nakupljanja šećera i dobro se drži na trsu.

Vinogradar Jure je gotovo svaki dan u vinogradu. Posla je dosta. Rezidba je gotova, a sada obavlja zametanje i vezanje loze. Zadnjih godina proizvodnja je ekološka.  Vinograd se gnoji stajnjakom a zaštita je tradicionalna, bakarnim krečom i ekološkim sredstvima.

Za desetak dana je Grgurevo kada je u ovom vinogradu izuzetno veselo. Na taj dan iz Zagreba dolaze sinovi Robert i Alan gdje žive, te njihove obitelji i prijatelji. Kod Jureta navrate i drugi pa je omanja vinogradarska kuća dupkom puna.

Tom se prigodom konzumiraju jela posebno pripremljena za tu prigodu. Prasetina na ražnju i čobanac su neizostavni. Sve se to zaljeva obiljem izvanrednog Bouviera.

Ove vinogradarske godine Jure obavlja i časnu dužnost gradskog martinjskog kuma. Pa i tu ima dosta obveza jer mora obići sve požeške vinare i uvjeriti se u stanje podruma i prošlogodišnjeg vina. Tada je u pratnji svog vincilira Ivana Jurkovića.

Foto: D. Mirković

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: