Nemojte me lagati – mogu sve odmah provjeriti!

Autor: DK

POŽEGA / BRESTOVAC – Direktive EU usklađene su sa svim zakonima RH pa tako i Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu na temelju kojeg postupaju i nadziru provedbu odredbi nadležni inspektori cestovnog prometa s kojima smo bili “na zadatku” i uvjerili se u njihov ne baš lagani posao.

U principu inspektori cestovnog prometa uvijek rade u koordinaciji sa policijskim službenicima koji im pružaju asistenciju u smislu da im zaustavljaju vozila, kamiona i autobusa, koji iz svog djelokruga također vrše nadzor i provedbu propisa.

-Redovno surađujemo sa inspekcijom cestovnog prometa vezano za nadzor teretnih automobila i autobusa koje aktivnosti provodi i policija gdje se vrši nadzor tehničke ispravnosti vozila, radna vremena vozača idr. Suradnja je redovna posebno kada se povod pojačane aktivnosti koje provodimo zajednički ali u biti usko surađujemo u svim situacijama – rekao nam je Zvonimir Lukačević voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa i cesta Policijske uprave Požeško-slavonske.

Dio radnog dana proveli smo sa višim republičkim inspektorom cestovnog prometa i cesta mr.sc. Matom Benakićem s kojim smo razgovarali i uvjerili se da posao koji obavlja nije niti malo lagan.

-Pokrivam Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju kao inspektor cestovnog prometa i cesta i evo danas i ovih dana imamo kontrole na području Požeško-slavonske županije koje se odnose na poštivanje svih odredbi iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kao i Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu te Zakon o cestama i zakon o prijevozu opasnih tvari – rekao je inspektor Mato Benakić.

Do sada su se zapisnici o izvršenom nadzoru pisali ručno što je prema novom modelu i načinu rada bitno promijenjeno. Sada inspektori imaju prijenosna računala te preko njih i bežične internet mreže pristupaju u službenu aplikaciju s kojom su povezani sa svim zemljama članicama EU. Nadzor autobusa koji je izvršen, npr. u Požegi, moguće je da to vidi nadležna inspekcija u Austriji, Njemačkoj ili bilo kojoj drugog zemlji članici EU.

Zatekli smo inspektora Benakića kako vrši temeljiti nadzor nad jednim vozačem iz Osijeka za kojeg je utvrđeno kako ima urednu dokumentaciju i da poštiva sve one propise koji su u tom trenutku bili predmet nadzora. Odmah je o svemu sačinjen zapisnik i to u elektronskom obliku koji je vidljiv i evidentan u njihovom “KRIS” sustavu.

-Uz područje koje redovito pokrivam raspoređuju nas i odlazimo raditi i na granične prelaze Bajakovo, Slavosnki Brod, Stara Gradiška i dr. Na tim mjestima također temeljito obavljamo nazore prema već planiranim aktivnostima prilikom čega utvrđujemo poštivanje propisa i odredbi koje su važeće kako u RH tako i u zemljama EU – naglašava inspektor Benakić.

Bili smo i svjedoci gdje je jednom vozaču utvrđeno ne poštivanje zakona i propisanih odredbi koji se ček usudio i “lagati” kako bi izbjegao propisane sankcije i plaćanje ne baš malih kazni. Dugogodišnji rad inspektora Benakića dakako da doprinosi u prepoznavanju onih koji neistinama žele izbjeći određene i zakonom propisane sankcije. Kada je inspektor Benakić upozorio vozača da ga ne laže i da to niti ne pokušava jer sve može provjeriti u sistemu u kojem je sve vidljivo vozač je gotovo sa suzama u očima priznao prekršaj i za to je i platio pripadajuću zakonom propisanu novčanu kaznu.

-Danas smo imali slučajeva ne poštivanje radnog vremena vozača koji ne poštuju odredbe zakona. Više su vlasnici kamiona i autobusa krivi što se ne poštuju te odredbe jer oni nalažu vozačima da voze i u onim situacijama kada to ne bi smjeli – istče inspektor Mato Benakić.

Tijekom naše prisutnosti bili smo i svjedoci nadzora jednog autobusa iz Slavonskog Broda koji je vozio školsku djecu u Daruvar na izlet kojom je prilikom utvrđeno da je sve u redu i da se vozač pridržava svih zakonom propisanih odredbi.

 

 

 

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: