Nema nikakvih dvojbi da je Opća županijska bolnica u Požegi najbolja u RH (foto)

Autor: D.K.

Bolnica Požega 9.4.2015 (2) (Small)POŽEGA – To što se Opća županijska bolnica u Požegi nalazi na prvom mjestu top-liste kao najbolje bolnice i sami smo se uvjerili prilikom boravka i obilaska te zdravstvene ustanove, ambulanti i bolničkih odjela koji su opremljeni najsuvremenijom opremom i instrumentima što su nam posvjedočili i zdravstveni djelatnici s kojima smo razgovarali.

Štefica Knežević, glavna sestra požeške bonice

Zadovoljstvo u pružanju zdravstvenih usluga gotovo da izražava svaki pacijent s kojim smo tom prilikom razgovarali koji nisu svi iz Požege i Požeštine. Tijekom obilaska bolnice susretali smo pacijente iz Pakraca, Nove Gradiške i Našica koji su nam u razgovoru potvrdili da je stručnost liječnika specijalista na visokoj razini i da nemaju nikakvih primjedbi te da s velikom povjerenjem dolaze u tu bolničku ustanovu.

-A što da vam kažem nisam ovdje došao što volim već što sam morao. Imam određenih zdravstvenih tegoba i spremam se na operaciju koju ću obaviti ovdje u požeškoj bolnici. Ja sam inače iz Novogradiškog kraja ali nekako najveće povjerenje imam ovdje u ove liječnike u Požegi. Znadem da tu rade i neki naši doktori iz Nove Gradiške što mi je posebno drago a kad su oni radili i kod nas u Novoj Gradiški bili su vrsni doktori svog zanata. Svaka pohvala cijelom zdravstvenom osoblju od doktora, sestara i bolničara pa sve do čistačica i drugog osoblja s kojima se ovdje susrećem. O ljubaznosti ne treba niti govoriti. Da se ne bi moji kod kuće naljutili veću ljubaznost doživim ovdje nego kod svojih doma. Imao bih vam puno toga još pričati ali i kazati sve pohvale za sve one doktore i sestre u ambulantama i odjelima gdje sam nažalost jako često ali imam termin za snimanje pa ne smijem zakasnit da me ne prođe red – kratko nam je ispričao 72-godišnjak, sa šeširom na glavi, iz okolice Nove Gradiške koji kaže da baš i ne voli previše pričati sa novinarima ali kad smo ga tako nabrzinu pridobili pristao je reći svoje dojmove o požeškoj bolnici ne želeći reći ime.

prof.dr.sc. Željko Glavić, sanacijski upravitelj požeške bolnice

Za požešku bolnicu slobodno se može reći da je ona primjer dobrog vođenja te ustanove kojoj je na čelu punih 25 godinu u kontinuitetu prof.dr.sc. Željko Glavić u koju su samo u posljednje dvije godine obavljene četiri velike investicije vrijedne 15 milijuna kuna.

-Najveća investicija bila je ona koja je završena u studenom 2013. kad je otvoren objedinjeni Hitni prijem vrijedan 7,5 milijuna kuna. On je financiran iz kredita Europske banke u sklopu projekta razvoja hitne medicine. Radi se o odjelu na kojem se na jednom mjestu obrađuju pacijenti s hitnim stanjem tako da više ne moraju lutati bolnicom od vrata do vrata jer specijalisti dolaze k njima. U njemu se nalazi sva najsuvremenija oprema i stručno osoblje – rekao nam je prof.dr.sc. Željko Glavić sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Požega koji nastavlja kako je druga velika investicija bila Odjel za hemodijalizu vrijedan oko 2 milijuna kuna koji je financiran dijelom iz decentraliziranih sredstava, a dijelom iz ministarstva.

OBJEDINJENI ODJEL HITNOG MEDICINSKOG PRIJEMA:

Odjel za hemodijalizu od 1985. do 2013. nalazio se u podrumskim prostorijama koji nikako nije bio primjeren za liječenje i sve zdravstvene potrebe velikog broja pacijenata.

Osim ulaganja u nove odjele požeška bolnica može se pohvaliti i izvrsnom infrastrukturom. Pročelja zgrade su čista i redovito se održavaju u što smo se i sami uvjerili. Nikakvih problema nema s vlagom ili prokišnjavanjem krova a grijanje, ventilacija i klimatizacija je u odličnom stanju. Hodnici su prostrani, a čistačice se mogu vidjeti na svakom koraku kako čiste i održavaju podne površine.

– Osobno sam zadovoljan izgledom, opremljenošću i stanjem bolnice. Naši specijalisti nikamo ne odlaze tako da  imamo dovoljan broj liječnika. Kadrovski, tehnički i prostorno smo solidno opremljeni – naglašava prof.dr.sc. Željko Glavić ističući kako je u jedinicu za moždani udar koja se nalazi na Odjelu neurologije uloženo milijun kuna a te su prostorije do zadnjeg detalja prilagođene zahtjevima takvih teško bolesnih pacijenata.

Četvrta velika investicija o kojoj smo dosta pisali je novi parking za 220 automobila vrijedan 2,3 milijuna kuna, a bitno je napomenuti kako se parking ne naplaćuje što je rijetkost u odnosu na parkirališta uz druge bolničke ustanove u RH.

Požeška bolnica nema problema niti s brojem kreveta iako ih svake godine postepeno smanjuju. Trenutno imaju oko 250 ležajeva, a cilj ih je do kraja godine smanjiti na 200 jer su trendovi u medicini takvi da se povećava broj pacijenata u dnevnoj bolnici, a smanjuje broj ležećih pacijenata.

Nabavka nove magnetske rezonance obećanje u predizbornoj godini ili?

U medicinsku opremu i instrumente u posljednjih godinu dana uloženo je između dva i tri milijuna kuna a najveći problem ostaje i prijeka je potreba nabava novog uređaja za magnetsku rezonancu.

– Ovaj uređaj za magnetsku rezonancu koji imamo je iz 2003. godine. Slobodno se može reći da je dao svoje i zastario je. Nabavka novoga uređaja je oko 10 milijuna kuna što nam je prioritet. Prema određenim saznanjima trebali bismo takav uređaj dobiti do kraja godine – ističe sanacijski upravitelj Željko Glavić. Na upit novinara kako komentira obećanje SDP-ovog saborskog zastupnika Zdravka Ronka da se nabavka magnetske rezonance može smatrati riješenom  i  da se može očekivati dobivanje tog uređaja do studenog mjeseca ove godine prof. Glavić nije iskazao veliko uvjerenje da će do toga u konačnici doći kratko prokometiravši da ima saznanja o tom obećanju ali i da se ipak radi o predizbornoj godini te da će se u konačnici sve brzo vidjeti što će se po tom pitanju napraviti.

Budući da se oko nabavke magnetske rezonance govorilo na zadnjoj konferenciji u Požeško-slavonskom SDP-u na kojoj je gospodin Ronko naglasio takvu mogućnost i realizaciju uputili smo upit na tu adresu radi pojašnjenja tog navoda i obećanja kojeg ćemo objaviti po dobivanju istog.

U požeškoj bolnici trenutno je zaposleno 545 medicinskog i drugog osoblja od čega je 220 medicinskih sestara, 86 liječnika specijalista te 22 liječnika na specijalizaciji. S obzirom na broj zaposlenika to je bolnica s najvećim brojem primarijusa i doktora znanosti u državi.

U sklopu požeške bolnice je i novouređena bolnička kapelica posvećena Gospi Lurdskoj u kojoj pacijenti i bolničko osoblje mogu potražiti duhovnu okrijepu uz svećenika koji je gotovo svaki dan prisutan pružajući utjehu bolesnima i prema potrebi dijeli sakramente bolesničkoga pomazanja, ispovijeda i pričešćuje.

Prema rezultatima istraživanja koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo prošle godine najbolja bolnica u Republici Hrvatskoj nalazi se upravo u Požegi što može biti na ponos svim Požežanima, stanovnicima požeško-slavonske županije ali i korisnicima zdravstvenih ustanova iz drugih krajeva.

Više iz kategorije