Nekontrolirani uvoz i crno tržište učinilo je svoje

Autor: DK

ZATVARA SE MESNA INDUSTRIJA PAPUK – SVIM ĆE RADNICIMA BITI PONUĐENA RADNA MJESTA U SUSTAVU KUTJEVA D.D.

Dugi niz godina o tome se pričalo kako će se zatvoriti požeška Mesna industrija Papuk koja posluje u sastavu Kutjeva d.d. Prema svemu sudeći vlasniku te tvrtke jedna je kap prelila čašu iz kojeg je razloga donesena odluka o zatvaranju te poslovne jedinice.

O toj odluci razgovarali smo s aktualnim predsjednikom Uprave Kutjeva d.d. Josipom Ređom koji nam je potvrdio tu informaciju obrazlažući da s ciljem daljnje racionalizacije poslovanja, podizanja profitabilnosti i novih značajnijih investicija u druge profitabilne sektore koji posluju u sastavu Kutjeva d.d. s 1. lipnja 2018. godine zatvaraju Poslovnu jedinicu „Papuk“, i to klaonicu, preradu, maloprodaju i sve druge pogone koji posluju u njenom sastavu.

-Unazad 10 godina, PJ „Papuk“ generirao je Kutjevu d.d. gotovo 30 milijuna kuna gubitka, a očekivanja su da će se isti trendovi nastaviti i u razdoblju koje je pred nama, najviše zbog velikog uvoza svježeg i smrznutog mesa izuzetno niskih cijena i vrlo upitne kvalitete i kakvoće, te generalno zbog nesređenosti sektora proizvodnje i trgovine svježim mesom i mesnim prerađevinama. Zatvaranje PJ „Papuk“ donijeti će dodatne uštede u poslovanju, a svim zaposlenicima PJ „Papuk“ bit će ponuđeni drugi adekvatni poslovi unutar poslovnog sustava Kutjeva d.d. – rekao nam je predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Josip Ređo.

U svakom slučaju nesređeno tržište u zemlji, između ostalog razlog je ovakvoj odluci. Teško je pratiti nelojalnu konkurenciju, nekontroliran uvoz i crno tržište mesa što je sve dovodilo do nerentabilnosti tvrtke. Država nije stavila u funkciju sve one mehanizme kako bi zaštitila domaću proizvodnju i proizvođače.

Razgovarali smo s nekoliko radnika koji su još uvijek zaposlenici PJ Papuk. Oni ne skrivaju veliko razočaranje ali ipak vide tračak svjetla u tome što će im biti ponuđeno adekvatno radno mjesto u nekoj drugoj poslovnoj jedinici.

-Meni otpremnina nije solucija. Bitno mi je ostati i raditi u ovoj tvrtki u kojoj radim više od 15 godina. Bilo je i težih dana koje smo preživjeli – kratko nam je u razgovoru prokomentirao jedan zaposlenik.

Neslužbeno doznajemo da su se već pojavili i svoj interes iskazali poslovni subjekti iz hrvatske i inozemstva koji imaju plan i volju uložiti i nastaviti s radom u mesnom sektoru. Tu nam informaciju Uprava Kutjeva d.d. nije htjela potvrditi ali niti demantirati.

Bilo kako bilo sve će se veoma brzo vidjeti u kojem će pravcu ići priča s poznatom požeškom Mesnom industrijom.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »