Neki će se prisjetiti prelijepih zimskih prizora u našem kraju: Prije dvadesetak godina bilo je dosta snijega, niskih temperatura i zimskih nedaća /FOTO/

Autor: D.K.

Iako se veljače bliži svojoj sredini, a zima polako odmiče, snijega nema i nije ga bilo, a po vremenskim prognozama upitno je hoće li uopće padati. Slično je i sa temperaturama jer se do sada ove zime u požeškom kraju nisu spuštale ispod -8 stupnjeva Celzija.

Stoga se lijepo prisjetiti kako je to nekada bilo. Primjerice 1997. godine prvih dana veljače temperature su u Požegi pale i do -22 stupnja Celzija! Toga sada nema na vidiku, kao ni snijega.

Fotografije iz arhive našeg fotoreportera Duška Mirkovića zorno pokazuju kakve su zime bilo 1999., 2000. i 2001. godine.

Vidljivo je da je snijega bilo u izobilju jer su nakon prolaska ralice s obje strane ceste bile velike hrpe, vozila su često zapadala zbog velikih nanosa pa ih se ponekad moralo i pogurati kako bi izašli sa takvog terena, a veselja za mališane je bilo napretek jer su se po našim selima okupljali gradeći od snijega Snješka, te se igrali oko njega.

Jesu li klimatske promjene učinile svoje tek će se vidjeti. Ova zima nije pokazala zube ni padalinama ni temperaturama, a kroz slijedeći mjesec dana ćemo vidjeti hoće li se to promijeniti.

Foto: Arhiva, pozega.eu/D.Mirković [FAG id=271644]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek