Nekadašnji Vlatkovčani iz Australije i Njemačke, te niz domaćih mjesta pristigli na drugi Susret iseljenih /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Tradicija započeta protekle godine vezana uz blagdan sv. Josipa Radnika, kojega stoljećima stave žitelji Vlatkovca kod Čaglina, da se okupe nekadašnji mještani raseljeni širom svijeta nastavljena je i ove godine zahvaljujući trudu Franje Mihovića iz Završja kraj Požege i imenjaka Franje Vukušića, nastanjenog u Turopolju kraj Velike Gorice. Potporu okupljanju dali su Požeško-slavonska županija i općina Čaglin.

blank

Njih dvojica su okupili Vlatkovčane na drugom susretu mještana, a ovaj puta među njih oko 80 pristigli su čak iz Australije, Njemačke, Zagreba, Osijeka, Rijeke, Požege, Našica itd.

blank

-Došli ste na svoju i djedovinu, gdje vas vežu uspomene, pa trebamo čuvati i poštovati tradiciju- kazao jer okupljenim zahvaljujući se na odazivu Mihović. Selo ima oko 50 žitelja, a ovi ljudi čine korake da se potakne revitalizacija što su pokazali nakon prošlogodišnjeg okupljanja prikupivši 15 tisuća kuna kojima su dijelom uredili seoski dom. Nadaju se da će čaglinska općina sanirati krovište.

blank

 -Vi vučete porijeklo sa ovih prostora, mi činimo napore da se stvari mijenjaju, pomake smo napravili, a sada se u čaglinski kraj, koji je desetljećima bio zapostavljen, ulaže oko 40 milijuna kuna – kazao je u pozdravnoj riječi načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač.

Nekadašnji Vlatkovčani povezali su se putem facebook grupe tako da su u komunikaciji i dogovaraju daljnje aktivnosti.

blank

-Hvala ljudima koji vas okupljaju, ovaj prostor dobiva sve više dobrih sadržaja,  ideja okupljanja dobra je za oživljavanje sela jer to može biti turistički brend čime bi se pridonijelo razvoju, a obnovom gospodarstava može se pokrenuti poljoprivreda i ekologija uz buduću akumulaciju- kazao je pozdravljajući skup zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

blank

Tijekom druženja sudionika pročitani su stihovi Drage Vukušića o selu, iseljavanju, okupljanju i sjećanjima, svirali su otac i sin iz čaglinske obitelji Pamer, a sudionici su posjetili grobove svojih predaka i zapalili svijeće.

Foto: D. Mirković [FGAL id=255615]

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića