Nekadašnji požeški sudac, Požežanin Oliver Mittermayer kandidat za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda

Autor: D.K.

Državno sudbeno vijeće je otkrilo imena kandidata koji se natječu za dužnost predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. To su Tomislav Aralica, Vjeran Blažeković, Krešimir Devčić, Vlasta Feuš, Mirela Mijoč, Oliver Mittermayer, Lana Peto Kujundžić i Maja Štampar Stipić.

Prema zakonu, sudac koji je već bio u dva mandata na čelu suda, za tu se dužnost ne može natjecati, a Ivan Turudić taj sud, što kao predsjednik u redovnom mandatu, a što kao vršitelj dužnosti predsjednika, vodi od kraja 2010. godine.

Mnogima nije poznato da je kandidat Oliver Miterrmayer(64) rođenjem Požežanin, odrastao je u rodnom gradu živeći u današnjoj Jelačićevoj ulici, a nakon završetka Pravnog fakulteta dugi niz godina bio je sudac Općinskog te kasnije ondašnjeg Okružnog suda u Požegi.

Poznat je kao principijelan i stručan sudac. U javnosti je poznat je i po sporu protiv svoga poslodavca. S obzirom na to da slabije vidi, zbog čega ima i određeni postotak invalidnosti, tužio je Županijski sud u Zagrebu zbog diskriminacije. Tražio je odštetu od sto tisuća kuna, tvrdeći da su mu zbog lošeg vida toga smanjivali ovlasti. Spor je dobio 2014. godine, no sud mu je dosudio odštetu od 20 tisuća kuna.

Godine 2007. sjetio se pak kako 20 godina ranije, dakle 1987. godine, nije ponovno imenovan sucem u tada Okružnom sudu u Požegi u kojem je radio zbog čega je podnio tužbu. Došla je na stol Državnog sudbenog vijeća, koje te 1987. nije ni postojalo, a suce su tada imenovale lokalne vlasti.

Tijekom posljednjih nekoliko godina kao sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda bio je uključen u te radnje u poznatoj aferi Dnevnice, te uz slučaj Vjetroelektrane u kojemu jer odredio pritvor protiv državne tajnice i bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac i ostalih sudionika te afere.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek