Neka zemljišta dugo nisu vidjela stajski gnoj, a ona bliže farmama ga često imaju previše!

Autor: Jelenko Topić

Sredinom prošle godine na području pet županija Istočne hrvatske počela je realizacija trogodišnjeg projekta Agroekoteh će se analizirati na tisuću lokacija tlo i otkriti kakvo je njegovo stanje.

-Prije 15 godina prvi puta su se počeli uzimati uzorci s GPS koordinatama, a sada postupak ponavljamo kako bi otkrili kolika je koncentracija humusa, kako tlo reagira na pH faktor kojim se mjeri kiselost i lužnatost tla, kao i utvrditi  što je s fosforom i kalijem- kaže voditelj Centra za tlo pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu Hrvoje Hefer.

Među ostalim područjima analizirat će se zemljište i u Požeško-slavonskoj županiji. Riječ je uglavnom na tlu koje se koristi za sjetvu žitarica i drugih ratarskih kultura, zatim sadnju povrtnica, te vinove loze.

Prvih 500 uzoraka već je analizirano, ove godine uzimaju drugi dio, a zatim slijedi obrada podataka. Tijekom 20 godina djelovanja Centra obrađeno je više od 50 tisuća podataka iz čega je vidljivo kako se mijenja pH, odnosno ide prema kiselom što nije dobro. Stoga stručnjaci predlažu popravke kako bi se umanjilo djelovanje nekih mikro i makro elemenata u tlu.

Kada je u pitanju humus, za to trebaju detaljnije procjene, no istraživanjem su primijetili kako neke površine koje su udaljenije od farme nisu godinama dobile stajski gnoj, dok za druge koje su bliže vjeruju da su praktički pretrpane organskim gnojivima. 

Cilj projekta je dati agrotehničke preporuke poljoprivrednicima i Ministarstvu poljoprivrede što napraviti, koje mjere poduzeti i kako reagirati na klimatske promjene.

-Postoje mogućnosti da se te promjene iskoristiti u svoju svrhu. Hajmo promijeniti neki sortiment, istražiti koje kulture i kako ih uzgajati da bi se prilagodili – ističe Hefer.

Nositelj ovog agrarnog projekta punog naziva  Optimizacija gospodarenja tlom i prilagodba agroekosustava i agrotehničkih mjera klimatskim promjenama jeHrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, ukupna vrijednost je gotovo 3,5 milijuna kuna, a partner u provedbi je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Foto: Ilustracija, agroklub.com

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek