Neformalno druženje u znak sjećanja na ratne dane i uključivanje u obranu domovine /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

NOVO SELO – Već četiri godine krajem veljače u Novom Selu na jednoj livadi okuplja se više od 40 nekadašnjih branitelja toga sela i susjednih Drškovaca prisjećajući se stvaranje Hrvatske vojske, te uključivanja u postrojbe i obranu domovine. Tako je bilo i ovih dana na livadi zvanoj Stara jovina kuća iznad sela gdje su oni okupili na početku rata, a u svojoj ranijoj mladosti tj. prije domovinskog rata tu su čuvali krave, igrali nogomet i ponekad ispekli koku ili pile koje bi kradimice uzeli iz nekog domaćinstva svojih sumještana. Ovo neformalno druženje je prošlo u izuzetno dobroj atmosferi jer su svi bili dobro raspoloženi izmijenivši sjećanja na te teške dane.

-Svi smo bili pripadnici Šeste bojne poznate kao Brestovačka bojna i to u sastavu legendarne 123. Požeške brigade- priča nam Ivica Beondić koji je zajedno sa Željkom Šimunovićem i Daliborom Ivanovićem ključni inicijator i organizator ovog druženja. Sve to oni sami financiraju vlastitim prilozima, a pripremili su brojne domaće specijalitete uključujući i one sa ražnja i roštilja!

Postavili su i šator da ih zaštiti od padavina u slučaju lošeg vremena. U sklopu ovog okupljanja posjetili su grobove svojih preminulih suboraca, a sretni su što nitko nije izgubio život u ratu.

-Od 160 kuća u našem selu 42 čovjeka su se uključila u HV i šest u policiju tako da se selo praktički u potpunosti odazvalo pozivu domovine- dodao je Vlado Šimunović Požežanin koji je bio zajedno sa njima, a rođen je  u Novom Selu.

Druženje je potrajalo do večernjih sati, a najavili su nastavak ove lijepe tradicije i dogodine u svome selu.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: