Neferović nezadovoljan sa suradnjom s Veleučilištem u Požegi

Autor: Požega.EU

Puljašić, Neferović i Pilon (Small)POŽEGA – Grad Požega uputio je još 5.studenog 2014. godine Veleučilištu u Požegi pismo namjere u kojem predlaže izgradnju Studentskog doma u Požegi kako bi se poboljšao standard i kvaliteta studenata kojih u Požegi ima iz raznih krajeva Republike Hrvatske koji koriste privatne smještaje. Želja gradskih čelnika, gradonačelnika Vedrana Neferovića, njegovih zamjenika Darka Puljašića i Marija Pilona da članovi kako Upravnog vijeća tako i v.d. dekan Veleučilišta razmotre prijedlog opravdanosti projekta izgradnje Studentskog doma i da se definira eventualna buduća suradnja. O tom prijedlogu, prema informacijama i dokumentima kojima raspolažemo, Veleučilište se nije očitovalo sve do 9. siječnja 2015. godine, s kojim je datumom upućen odgovor Veleučilišta na adresu gradonačelnika grada Požege Vedrana Neferovića.

-Početkom studenog prošle godine putili smo dva dopisa prema Veleučilištu u Požegi, koji su pred vama, na članove upravnog vijeća i na dekana. Vrlo je interesantna suradnja grada Požege i Veleučilišta zbog čega želim poručiti našim građanima, čelnim ljudima i članovima Upravnog vijeća na Veleučilištu i Studentskom centru da je grad Požega otvoren za suradnju i postavljanje zajedničkog cilja, afirmacije grada požege kao studentskog grada. Želimo intenzivnu i efikasnu suradnju za dobrobit Veleučilišta, studenata i grada Požege, no istina je slijedeća da je nakon dva mjeseca, a uvjeren sam da je zbog ove tiskovne konferencije, jučer stigao odgovor, s Veleučilišta u Požegi na naša dva dopisa, u kojem se vidi o čemu se sve radi  rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Osim izgradnje Studentskog doma grad Požega je uputio Veleučilištu još jedan prijedlog, 11.studenog 2014. godine u kojem predlaže da se uspostavi i potakne suradnja s drugim veleučilišnim gradovima u RH i Europi koji imaju sličnu povijesnu kulturnu tradiciju.

-Željeli smo čuti stav Veleučilišta po tom pitanju. Što je to toliko bilo važno dva mjeseca da se odgovorni nisu udostojili uputiti odgovor. Vjerojatno je bila puno važnija predizborna kampanja i održavanje skupova pod krinkom predavanja bez ikakve suglasnosti grada Požege što je definirano ugovorom o korištenju prostora kojeg Veleučilište ima u vlasništvu grada. Želim sve ovo približiti sugrađanima i reći da sam bio prošli tjedan u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta vezano za problematiku školstva i projekata koje grad priprema a dotakli smo se i Veleučilišta gdje mi je jasno rečeno da Veleučilište treba inicirati i da treba ući u projekte sa dokumentacijom kako bi se mogli povući sredstva iz EU – ističe Neferović koji javno poziva Cesarika, Sanju Vukelić, Ivana Čolaka, Višingera, gospođu Mjertan i gospođu Mirković, sve njih kao članove Upravnog vijeća Veleučilišta ili Studenstkog centra da izađu iz svojih političkih kaveza i uskih pogleda kada je u pitanju razvoj grada i studentskoga života u gradu te da se otvore gradu Požegi. Pozvao ih je javno sve zajedno da dođu u Gradsku kuću i da se pred svim medijima otvori ovaj razgovor jer u ovako šturom dopisu da su oni spremni za suradnju po pitanju povezivanja garda i Veleučilišta sa drugim gradovima, a na drugoj strani prebacuju lopticu na Studentski centar a svjesni smo da bez mišljenja politike SDP-a koja je zastupljena u Upravnim vijećima ništa se ne može napraviti.

Veleučilište u svom odgovoru, kojeg potpisuje v.d. dekana dr.sc. Dinko Zima navodi da ima u planu izgradnje prostora koji bi se koristio za potrebe djelatnosti Veleučilišta te da trenutno nisu u mogućnosti sudjelovati u projektu izgradnje Studenstkog doma. Nadalje stoji u dopisu da je veleučilište u mogućnosti samo provesti analizu studentskih potreba vezanih za smještaj u studentskom domu te time dati doprinos daljnjoj realizaciji ideje. Također se u dopisu navodi da Veleučilište nije registrirano za djelatnost pružanja usluge smještaja studentima čime upućuju grad Požegu da se s prijedlogom suradnje obrate Studentskom centru Požega.

-Nekorektno je i neozbiljno, ovoje je preozbiljna tema i dugoročno izuzetno važna za ovaj grad zbog čega ih pozivam da budu efikasniji i brži. Mi smo ovdje otvoreni za suradnju u svakom trenutku kada gospoda imaju vremena bavit se ovim problemom – navodi Neferović te izražava žaljenje što se Veleučilište koristilo u predizborne svrhe, te da je žalosno da se to tako ne nazove kako je kada imamo fotografije i u prostoru predvorja gdje vidimo da je bilo obilježja iz kampanje na aktivistima i u prvom redu na kojima smo vidjeli da su nosili znakove kampanje jednog od kandidata koji je u to vrijeme bio, a više nije predsjednik države, i žalosno je da se na taj način pod nekakvim velom tajne ili govora o predavanju za studente u vrijeme kad studenata gotovo i nema to održava, a nema se vremena da mjeseca odgovoriti na ova dva dopisa.

Vezano za navedene izjave i održanu konferenciju za novinare kontaktirali smo v.d. dekana Veleučilišta dr.sc. Dinka Zimu koji nije ništa htio komentirati napominjući da sve što je trebalo biti rečeno da je napisano u odgovoru koji je upućen gradu Požegi.

Više iz kategorije