Ne tako davne 1995. godine na tradicionalnoj manifestaciji ocijenjen 81 uzorak kulena, koliko će biti ove godine?

Autor: D.K.

POŽEGA – Listajući arhivsku bilježnicu dugogodišnjeg novinara Večernjeg lista Jelenka Topića koja je obljepljena njegovim tekstovima koji su objavljeni u tom vremenu pronalazimo razne zanimljive tekstove, a kao jedne od zanimljivijih izdvajamo one o “Kulenijadi” na kojoj je 1995. godine, točnije 10.lipnja, pristigao na ocjenu 81 uzorak te stare jedinstvene slavonske delicije. Impozantna je to brojka ako uspoređujemo broj uzoraka koji je ocjenjivan godinu do dvije unazad kada se taj broj prepolovio i više od pola.

Na 34. “Kulenijadi”, 2014. godine bilo je samo 28 uzoraka na ocjenjivanju, da bi se ta brojka u 2015. nešto malo poboljšao kada je pristigao 41 uzorak pred stručno povjerenstvo na ocjenjivanje. Što nas ove godine očekuje, koliki broj uzoraka, za sada to još uvijek nije poznato jer se nitko po tom pitanju nitko od odgovornih i organizatora ne oglašava. Prema riječima onih koji su bolji poznavatelji takvih i sličnih manifestacija po tom pitanju se već trebalo puno toga medijski i marketinški odraditi.

Listajući zapise i objavljene članke u Večernjem listu navodi se kako je već nakon petnaestak dana nakon završetka ocjenjivanja uzoraka kulena, 30.lipnja, bila organizirana završna priredba “Kulenijade” i to u tadašnjem Vatrogasnom domu u koju su se aktivno uključili privatni vinari požeškog i kutjevačkog vinogorja. Tada je na toj manifestaciji bilo uručenje priznanja najboljima, 17 zlatnih, 31 srebrna i 22 brončane plakete i diplome Večernjeg lista koje je uručila glavna urednica Ružica Cigler. U zabavnom dijelu programa nastupio Krunoslav Kićo Slabinac i Slavonske lole. Pokrovitelj i nositelj te manifestacije uz Večernji list bila je Turistička zajednica grada Požege i tadašnje Gradsko poglavarstvo.

 

 

Više iz kategorije