Nastavljena tradicija na graničarskim prostorima (foto galerija)

BRODSKI DRENOVAC / BUČJE / ZAGRAĐE – I ovu četvrtu godinu za redom u organizaciji Konjogojske udruge Pleternica uz budno oko župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića organizirano je Pokladno jahanje na kojemu je sudjelovalo preko pedeset jahača i desetak konjskih zaprega iz okolice Pleternice, županjskog, vinkovačkog i slavonsko brodskog kraja

Povorka je krenula iz dvorišta kuće domaćina Franje Kovačevića u kojem je mjesni župnik vlč. Dragoslav Kozić zazvao blagoslov na sve sudionike u povorci a prigodnim riječima se nakon blagoslova svim nazočnima obratila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i župan Alojz Tomašević. Među brojnim konjanicima u povorci su bili i aktualni saborski zastupnik Franjo Lucić i predsjednik Županijske skupštine Marijan Aladrović.

Budući da je ovu godinu pokladna povorka krenula iz Brodskog Drenovca sa imanja Franje Kovačevića konjanici i zaprežna kola zaputili su se širokim šorom prema mjesnom domu gdje su je sa pripremljenim domaćim specijalitetima dočekale članice iz Udruge žena gdje su se svi mogli i okrijepiti. Slijedeće stanica je bila kod kuće obitelji Stjepana Matića nakon čega su se zaputili na gazdinstvo obitelji Marijana Aladrovića.

Na svim pristaništima sudionicima povorke priređeni su specijaliteti domaćih suhomesnatih proizvoda i domaćih kolača i kapljica vina, rakije, piva i soka.

Kod obitelji Marijana Aladrovića pripremljeno je malo iznenađenje. Na svom proputovanju dalmatinska klapa Šufit iz Splita kratko se zaustavila najstarijem Slavonskom selu Brodskom Drenovcu kojom je prilikom u željela vidjeti i upoznati se sa običajima koji se čuvaju. Tom prigodom počastili su sve nazočne slavonskom pjesmom na dalmatinski način Ne dirate mi ravnicu koja je sa oduševljenjem slušana.

Iz Brodskog Drenovca konjanici i zaprege zaputili su se prema Bučju gdje su počašćeni kod obitelji Franje i Mande Kvaternika a zatim i Alojza Tomaševića. U Zagrađu se povorka zaustavlja kod obiteljske kuće saborskog zastupnika Franje Lucića, obitelji Mije Srdarevića, Josipa Hrvatića i Antuna Lucića te Mate Vidakovića.

Završetak Pokladnog jahanja je kod obitelji Mirka Štimca novoizabranog predsjednika Konjogojske udruge kod kojeg će svi biti ugošćeni i okrijepljeni pićem i domaćom hranom.

Župan Alojz Tomašević kao svoj na svome nije skrivao svoje oduševljenje predvodeći Pokladnu povorku kroz sela u kojima se rodio i odrastao.

(Foto: Marko Krstanović)

no images were found

0 Comment

Send a Comment