Nastavlja se projekt besplatnog prijevoza vlakom studenata i učenika Požega – Zagreb – Požega: „Nastojat ćemo omogućiti studentima koji studiraju u Osijeku istu mogućnost besplatnog prijevoza“

Autor: DK

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza Željko Ukić potpisali su Ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije koji putuju na relaciji Požega-Zagreb i obrnuto već utvrđenim redom vožnje tzv. studentskim vlakom.

Prilikom potpisivanja ugovora bili su nazočni i član uprave HŽ putničkog prijevoza Damir Rubčić, direktorica prodaje i marketinga Snježana Malinović, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović i pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije Damir Jakoubek.

-Nakon uspješno provedenog projekta prošle godine, našim studentima i učenicima, ali i ljudima koji rade u Zagrebu, omogućili smo besplatan prijevoz vlakom. Dobili smo pozitivne rezultate naših stanovnika koji su prošle godine putovali pomoću sufinanciranja, što im je uvelike pomoglo smanjiti troškove studiranja i života izvan naše županije. Svima nam je poznato da ljudi koji se školuju izvan županije, ponekad budu opterećeni velikom cijenom prijevozne karte što dovodi do toga da se sve manje studenata vraća u svoj rodni kraj. Nismo imali pokazatelje niti broj studenata koji će koristiti besplatnu kartu, ali nakon godinu dana znamo da je projekt uspješan. Ostvareno je više od sedam tisuća prijevoza na relaciji Požega-Zagreb i prijavljeno je nešto više od 350 studenata koji koriste tu liniju – istakao je župan Tomašević dodajući kako Županija sufinancira 50% cijene karte, a ostalih 50% sufinanciraju Hrvatske željeznice kojima se zahvalio na otvorenosti i dobroj komunikaciji.

-Suradnja između Požeško-slavonske županije i Hrvatskih željeznica neće ostati na ovome, već ćemo nastojati omogućiti studentima koji studiraju u Osijeku istu mogućnost besplatnog prijevoza, naravno kroz daljnje dogovore sa HŽ infrastrukturom, jer je željeznica do Osijeka trenutno izvan funkcije. Ovo će postati tradicija koja će se nastaviti i idućih studentskih godina, za bolju budućnost i život naših studenata te da se nakon svih studija i skupljenog znanja, na posljetku vrate u svoj rodni kraj i iskoriste to znanje u razvoju gospodarstva naše županije – naglasio je župan Alojz Tomašević.

-Potpis današnjeg ugovora je nastavak uspješne prošlogodišnje suradnje, možemo također reći da je taj projekt uveden nakon 10 godina nepostojanja izravne linije za Požegu iz Zagreba. Iz Hrvatskih željeznica možemo izraziti veliko zadovoljstvo zbog uspješnog projekta te zahvaliti županu Alojzu Tomaševiću koji je ustrajao u ostvarenju te linije, kao i nove linije prema Osijek za koju će vjerujemo biti pronađen model za provedbu. Ovaj projekt je od velike važnosti također jer se među mladim ljudima potiče korištenje željezničkog prijevoza koji je godinama bio zanemaren. Također koracima ovog projekta, odlukom Vlade Republike Hrvatske, svi učenicima srednjih škola koji koriste subvencionirani prijevoz, HŽ putnički prijevoz će im omogućiti da tijekom cijele školske godine mogu neograničeno s pametnom karticom putovati po svim linijama u Republici Hrvatskoj – rekao je predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza Željko Ukić.

Na temelju Ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije redovni studenti i učenici srednjih škola od 4. listopada 2018. prevoze se besplatno vlakovima 1740/1741 na relaciji Požega – Zagreb  – Požega. Novi Ugovor potpisan je na razdoblje od 4. listopada 2019. do 7. lipnja 2020. godine.

Pravo na prijevoz vlakovima ostvaruju redovni studenti koji studiraju u Zagrebu i učenici srednjih škola koji se školuju u Zagrebu za zanimanja za koja se ne mogu školovati u srednjim školama na području Županije te koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza temeljem Odluke Vlade RH o financiranju javnog prijevoza učenika srednjih škola. Besplatan prijevoz omogućen je redovnim studentima i učenicima srednjih škola čije je polazište ili odredište na području Županije.

Prijevoz redovnih studenata i učenika srednjih škola Požeško-slavonska županija sufinancira u iznosu od 50%, a HŽ na putovanje odobrava 50% popusta, čime učenici i redovni studenti ostvaruju besplatan prijevoz. Na temelju potvrde/popisa Županije o prebivalištu i redovnom upisu škole/studija, učenici i studenti trebaju na blagajnama HŽ-a izraditi pametnu karticu HŽ-a uz pripadajući profil PSŽ (cijena izrade profila 50 kn + fotografija). Karte se prodaju u kolodvorima Požega, Velika, Pleternica i Pakrac.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: