Nastava u srednjim školama od petka online – od kuće: „Ovoga vikenda 26 razrednih odjeljenja završilo je u samoizolaciji“

Autor: D.K.

Nakon završetka sastanka Stožera civilne zaštite Požeško – slavonske županije održana je tiskovna konferencija, na kojoj se župan osvrnuo na najvažnije teme.

„Važno je naglasiti kako je nova odluka koju je donio Stožer civilne zaštite RH obavezna te ih moraju provoditi poslodavci, građani i kao i svi ostali kojih se one dotiču. Brojke koje smo dobili ovoga vikenda nisu obećavajuće te ćemo sukladno tome uputiti zahtjev prema Stožeru CZ RH o uvođenju modela C u našim srednjim školama. Ovoga vikenda 26 razrednih odjeljenja završilo je u samoizolaciji, dok je, usporedbe radi, prije 5 dana u samoizolaciji bilo 2 razredna odjeljenja. Model C provoditi će se od idućega tjedna – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević apelirajući da nakon povećanog broja pozitivnih osoba u određenim domovima za starije i nemoćne osobe, na sve one koji imaju nekoga u domovima, neka se pridržavaju svih mjera kako bi čuvali ponajprije svoje bližnje i sebe.

-Kada govorimo o trgovačkim centrima, još jednom pozivam voditelje svih centara da pojačaju kontrole o broju ljudi koji mogu biti unutar centra u isto vrijeme, na pojačanu dezinfekciju kolica, držanje razmaka te smanjivanje gužvi na blagajnama. Isto tako, pozivam i kupce da se pridržavaju svih mjera te ne diraju predmete koje ne planiraju kupiti – dodao je župan Tomašević napominjući kako je u proteklih 7 dana obavljeno preko 300 nadzora, što objekata trgovačkih centara, što, donedavno ugostiteljskim objekata.

-13 fizičkih, odnosno pravnih osoba, kršilo je mjere te će sukladno tomu inspektorat i policija podnijeti prijedloge za sankcijama. Vjerujem da se mjere koje su propisane do 21. prosinca neće morati produžavati te ovih 3 tjedna poštujmo iste kako bismo nakon toga, mogli dočekati Božić i Novu godinu bez njih – zaključio je Tomašević pozivajući na odgovornost i da ona bude svima konstanta i da se pridržavamo svih mjera te da nošenje maske ne bude problem

Na aktualnu situaciju osvrnuo se i dr. Ante Vitalija, epidemiolog i član požeško-slavonskog Stožera civilne zaštite.

-Nakon što izvjesno vrijeme imamo povećani broj pozitivnih osoba pojavila se i opterećenost zdravstvenog sustava i domova za starije i nemoćne osobe. U ovome trenutku u Dom za starije i nemoćne osobe Požega je dobra situacija, nema niti jedne pozitivne osobe. U Domu za starije i nemoćne osobe u Velikoj trenutno je 5 aktivnih slučajeva, koji su detektirani i izolirani. Na području Lipika imamo dosta problema. Radi se o Domu u Marinom Selu, gdje je 31 pozitivna osoba od 60ak korisnika te 12 od 19 pozitivnih djelatnika. Također u Domu Anđelak pozitivno je 10 od 11 djelatnika – naglasio je dr. Vitalija pozivajući sve zdravstvene djelatnike i djelatnike u socijalnoj skrbi na tzv. radnu karantenu, dakle da odlaze samo na posao i kući.

-Moramo biti svjesni odgovornosti koju nosi takav posao. Važno za naglasiti je kako se virus prenosi između poznatih osoba, a ne između nepoznatih te svakako apeliram na što manje obiteljskih okupljanja – dodaje epidemiolog Vitalija nastavljajući kako su kapaciteti testiranja u ovome trenutku u maksimalni.

-Kada imamo veliki broj testiranja, nalazi koje šaljemo u Zagreb nam kasne te često osobu možemo obavijestiti o nalazu tek nakon nekoliko dana. Zato pozivam sve, ukoliko razviju bilo kakve simptome da ostanu kod kuće i izoliraju se od svih te ne čekaju da simptomi prođu, nego se jave svom liječniku i dogovore testiranje, a u izolaciji svakako ostanu dok ne pristignu nalazi – zaključio je dr. Ante Vitalia..

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88