Naslućujem nestabilnost gradske vlasti

Autor: D.K.

Miro RašićPOŽEGA – Na današnjoj se konferenciji za novinare Gradski vijećnik Grada Požege Miro Rašić osvrnuo na prošlotjednu sjednicu Gradskog vijeća fokusirajući se na četiri veoma važne činjenice koje trebaju biti jasnije prezentirane građanima.

Vezano za rebalans proračuna i proračun općenito vijećnik Rašić je naglasio i iznio svoj stav da rebalans proračuna i proračun općenito neće podržati sve dok se u isti ne ugradi program poticanja poljoprivrede i obrtništva što je temelj razvoja i stabilnosti realnog sektora. Ako se kao takvi programi podrže i provedu sigurno će utjecati na to da mladi ne odlaze sa ovih prostora.

Vidljivo je da se nedolaskom HDSSB-ovog vijećnika na zadnju sjednicu Gradskog vijeća polako ljulja tvz. koalicijska suradnja što se i zbog drugih i inih razloga može očekivati da će potporu u vijeću uskratiti i umirovljenici jer nitko ne želi i neće preuzimati odgovornost za nečiju smovolju i nečasne i nezakonite radnje bez obzira kakvo obrazloženje bilo za pojedine situacije koje se pokušavaju opravdati na način koji nikako ne može biti vjerodostojno i iskreno.

Rašić se osvrnuo i na izmjene odluke o spomeničkoj renti koja je bila na dnevnom redu kao prijedlog Nine Smolčića, aktualnog predsjednika Gradskog vijeća.

-Kao takvi prijedlozi se uvelike razlikuje od silnih najava tijekom njegovih kampanja kako će istu ukidati ili smanjivati a ovom  je prilikom predviđeno povećanje naknade spomeničke rente sa 3 na 5 kuna po m2 za institucije i poslovne subjekte krupnijeg kapitala kao što su banke, pošta, telekomunikacijske tvrtke, javno bilježnički uredi  i sl.  – naglašava rašić te dodaje da nikome spomenička renta nije smanjena, odnosno svima ostalima je ostala cijena 3 kune.

S obzirom da je izmjenama odluke predviđeno i oslobađanje plaćanja spomeničke rente u prvoj godini poslovanja za HRVI, tijekom rasprave prihvaćen je i prijedlog da se i dragovoljce domovinskog rata uz HRVI oslobodi plaćanja spomeničke rente one koji pokrenu poslovnu djelatnost pa je Rašić iz tog razloga prihvatio kao takav prijedlog kako bi se barem jedna kategorija oslobodila plaćanja jer to su dragovoljci zaslužili ističe Rašić.

Izmjenama naplate spomeničke rente uvelike se povećava prihod proračuna zbog kojeg Rašić smatra da je neprimjereno ostaviti one „male obrtnike“ da se i dalje bore sa ovim nametom misleći na mesnice, male trgovačke radnje i dr. koji jedva preživljavaju i u velikoj se mjeri kao takve radnje i obrti zatvaraju.

-Ovo sve sam predlagao na pretprošloj sjednici gradskog vijeća,  ali nitko nije imao razumijevanja. Ja ću uporno raditi i ustrajati na ukidanju ili maksimalnom smanjenju ovog nameta malim obrtnicima u budućem razdoblju jer su obrtništvo i malo poduzetništvo ključ stabilnosti realnog sektora – po pitanju spomeničke rente zaključuje tu temu Miro Rašić.

U svojim izjavama Gradski vijećnik Miro Rašić izražava i sumnju zbog prodaje gradskog zemljišta površine 12.820 m2 tvrtki  Komunalac koja je u vlasništvu Grada Požege.

-Ono što je posebno interesantno je to što je predlagatelj uskratio sve potrebne materijale nama vijećnicima, odnosno nismo imali nikakav uvid u prethodne potrebne odluke Komunalca, skupštine društva, kao niti nadzornog odbora na kojima je trebala biti donesena odluka o stvarnoj potrebi kupovine zemljišta od grada i to upravo na lokaciji u industrijskoj ulici. Ovdje se radi o novčanom iznosu od nepunih 3 milijuna kuna koji su građani našega grada uplaćivali godinama, tada u Tekiju d.o.o., a danas u Komunalac d.o.o. U ovakvim  transakcijama ostavlja se dojam da se neozbiljno raspolaže imovinom društva Komunalac d.o.o. jer  po ovome i danas imamo situaciju da “jedan čovjek” odlučuje i o kupovini i o prodaji što smo smatrali da smo promijenili prošle godine na izborima – rekao je Rašić.

Rašić podsjeća da je Komunalac d.o.o.  naslijedio podjelom Tekije d.o.o.  na stotine tisuća m2 zemljišta u gradu Požegi na raznim lokacijama i smatra da se moglo pronaći prihvatljivije rješenje za reciklažno dvorište na drugim lokacijama, Vinogradine, zemljište iza Villara i na drugim mjestima gdje Komunalac ima vlastito zemljište.

-Reciklažna dvorišta u svijetu se planiraju izvan gradova na rubnim područjima. Ako je po GUP-u netko planirao reciklažno dvorište u Industrijskoj ulici onda je i taj krivo planirao te se GUP treba mijenjati što je također moguće. Po mojem razmišljanju treba odraditi sve što je moguće da se sačuva „koja kuna“ i upotrijebi za neku drugu namjenu – ističe Rašić

Dok je Rašić bio član Nadzornog odbora Tekije, dok se ta tvrtka nije podijelila, ističe da je tražio dugoročni Plan razvoja tvrtke koji nikada nije dobio jer ga najvjerojatnije nisu niti imali. Zatražio je da se Plan napravi u interesu strateškog razvoja i boljeg gospodarenja i nije poznato da je i danas taj dokument izrađen.

-Upravo takvi projekti i investicije moraju biti planirani u dokumentima i usvojeni kako bi se izbjeglo „kokošarenje“, sa imovinom, kao i svi ovakvi nesporazumi i „sumnje“ u loše gospodarenje – ističe Rašić pitajući se da li je Ante Bekić kao direktor Komunalca samoinicijativno donio odluku o namjeri kupovine zemljišta ili mu je to odobrila Skupština društva i sve to „blagoslovio“ Nadzorni odbor jer vijećnici kao takve materijale i informacije nisu dobili.

Na samom kraju Rašić se osvrnuo i na ponašanje gradonačelnika Vedrana Neferovića koji ga je upućivao “da ode van vijećnice i prošeta“ prilikom sugestije Neferoviću da se prilikom svog obraćanja uvijek ne vraća uvijek u prošlost sa odgovorima koje on daje, te ga je citirao…”a nije Vam smetalo kad je Ronko to isto radio“…..!

-Ovakvo ponašanje je dokaz da naš gradonačelnik sve što radi radi kao njegov prethodnik jer daje takve odgovore i samo to možemo zaključiti. Cinizam i način komunikacije koji provodi prema nama vijećnicima dokaz je da mi prošle godine nismo ništa promijenili osim „ambalaže“. Ja kao vijećnik dužan sam biti u vijećnici i sudjelovati u raspravama predstavljajući svoje građane, a gradonačelnik je dužan odgovarati na naša pitanja – na kraju je konferencije istaknuo Miro Rašić

Više iz kategorije