Naš dragi počasni građanin

Autor: DK

kardinal KuharićPOŽEGA –  U predvečerje, današnjeg dana, ujedno i Dana Grada Požege na poseban način prisjetiti ćemo se počasnog građanina Grada Požege i nezaboravnog Hrvatskog kardinala Franje Kuharića, koji je preminuo 11. ožujka 2002. godine u nadbiskupskom dvoru u Zagrebu u 83. godini života.

Poveznica blago pokojnog kardinala Kuharića sa Požeškom biskupijom je velika. Prvog požeškog biskupa Antuna Škvorčevića za svećenika  je zaredio, u Zagrebačkoj katerali, upravo kardinal Kuharić,  2 5 lipnja 1972. godine  kao tadašnji Zagrebački nadbiskup.

Na svečanosti uspostave Požeške biskupije, 27.rujna 1997. godine za prvog požeškog biskupa kardinal Franjo Kuharić zaredio je Antuna Škvorčevića. Dvije jake znakovite poveznice koje obvezuju poštovanje prema kardinalu Kuhariću uz onu treću a to je njegovo preminuće baš uoči dana Grada čiji je bio ponosni počasni građanin.

Na svečanosti uspostave Požeške biskupije, 27. rujna 1997., za biskupa ga je zaredio kardinal Franjo Kuharić, a suzareditelji bili su apostolski nuncij u RH Giuli Einaudi i sadašnji zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Kardinalsku titulu nosio je više od 20 godina koju mu je dodijelio Ivan Pavao II.  Kao kardinalu dodijeljena mu je  titularna crkva sv. Jeronima u Rimu koja je u sastavu poznatog Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima.

Kardinal Franjo Kuharić rođen je 15. travnja 1919. u Pribiću kraj Krašića. Sjemenište i klasičnu gimnaziju završio je na Šalati u Zagrebu, a Studij teologije završava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Za svećenika je zaređen 15. srpnja 1945. u Zagrebu  nakon čega mu  je odmah povjerena služba kapelana u župi Radoboj kraj Krapine. Od 1946. do 1957. upravljao je župama Rakov Potok, Sveti Martin pod Okićem, a kraće vrijeme i župom Sveta Marija Okićka.

Za biskupa  biva zaređen 3. svibnja 1964. u Zagrebu kada mu je istovremeno povjereno uređivanje Katoličkog dvotjednika Glasa Koncila.

Godine 1969. imenovan je apostolskim administratorom Zagrebačke nadbiskupije, da bi nedugo nakon toga, 16. lipnja 1970. bio imenovan zagrebačkim nadbiskupom te za nekoliko mjeseci  izabran  za predsjednika Biskupske konferencije Jugoslavije  na čijme čelu je bio 20 godina.

Osnivanjem Hrvatske biskupske konferencija, 15. svibnja 1993. njezin je prvi predsjednik od 8. lipnja 1993. koju  službu je obavljao sve do umirovljenja, 5. srpnja 1997. Službu zagrebačkog nadbiskupa predao je svom  nasljedniku msgr. Josipu Bozaniću 4. listopada 1997.

Na samom početku svečeničke službe kardinal Kuharić preživo je dva atentata. Prvi se  zbio u veljači 1947. u Rakovom Potoku, a drugi 1948. u Jakovlju.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića