Naprtnjača sa sedam knjiga u Velikoj i Biškupcima seli svakog petka kod drugog učenika: Učenik čita mami i tati, mama i tata čitaju učeniku

Autor: D.K.

VELIKA / BIŠJKUPCI – U Osnovnoj matičnoj školi u Velikoj, a i u Područnoj u Biškupcima 15. prosinca 2017. započeo je novi ciklus nacionalnog projekta obiteljskog čitanja „Čitamo mi, u obitelji svi“.

Riječ je o projektu u kojem sudjeluju učenici trećega razreda i njihove obitelji. Projekt je osmišljen u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara na temelju međunarodnih projekata, koji su postigli izvrsne rezultate. Nacionalnog je karaktera, a voditelji projekta su školski knjižničari. U našoj školi projekt vodi knjižničarka Ana Marinić, a podupiru ga učiteljice trećeg razreda Kata Marić i Antonija Matijević. U ovaj su se projekt uključile brojne osnovne škole u Hrvatskoj.

Svakog petka jedan učenik u svoj dom nosi naprtnjaču s knjigama; riječ je o sedam knjiga različite tematike, vrste i za različite dobne skupine, kako bi se u zajedničko čitanje mogla uključiti cijela obitelj. Osim knjiga, u njoj se nalazi i Knjiga dojmova u koju učenici pišu i crtežima prikazuju doživljaj zajedničkog uživanja u knjigama. Ideja je da ukućani barem petnaest minuta dnevno posvete čitanju i prelistavanju knjiga, a samo čitanje se može odvijati u nekoliko modela: učenik čita mami i tati, mama i tata čitaju učeniku, svatko u obitelji čita svoju knjigu te se razgovara o pročitanom.

Naprtnjača je u obitelji do srijede, kad ju učenik donosi u školu te na satu hrvatskog jezika iznosi svoje dojmove učiteljici i ostalim učenicima. Na kraju školske godine školski knjižničar s učiteljem bira najljepši dojam iz naprtnjače i šalje glavnom voditelju, a komisija bira najljepše dojmove cijele Hrvatske i nagrađuje školske knjižničare, nastavnike, učenike i njihove roditelje.

Prvi je privremeni vlasnik naprtnjače i ove godine određen slučajnim odabirom. U Velikoj je ta čast pripala učeniku Krešimiru Živaniću, a u Biškupcima učeniku Marku Ticlu.

/Izvor: Ana Marinić/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek