Nakon punih 30 godina: Kreće rekonstrukcija i obnova Doma zdravlja u Kutjevu vrijedna više od milijun kuna

Autor: D.K.

1989. godine otvorena je nova zgrada tadašnjeg Medicinskog centra Požega – Zdravstvena stanica Kutjevo koja je izgrađena iz samodoprinosa građana s područja Mjesnog ureda Kutjevo. Osim radova na promjeni krovišta na zgradi gotovo nikakvi radovi u toj zgradi nisu rađeni. Nakon punih 30 godina ovih se dana pristupilo prvoj fazi obnove i uređenja zgrade.

mr.sc. Branko Mihalj, dr.med. dent.

-Što se tiče zamjene krovišta na ovoj zgradi to smo napravili dok sam bio član Upravnog vijeća Doma zdravlja jer je krov bio prekriven salonit pločama što nikako nije bilo prihvatljivo – ističe mr.sc. Branko Mihalj, dr.med. dent. naglašavajući kako se na inicijativu grada Kutjeva, gradonačelnika Josipa Budimira i požeško-slavonskog župana, a što je i svesrdno podržao ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki krenulo se s nužnim radovima na uređenju sadašnje zgrade.

Započela je i u tijeku je izvođenje prve faze radova u zgradi Doma zdravlja u Kutjevu, projekt „Građevinski radovi adaptacije na ambulanti Doma zdravlja Požeško slavonske županije – Kutjevo“. Sam projekt će se izvoditi u dvije faze i to u prvoj fazi  jednostavni građevinski zahvati interijera Ambulante Kutjevo dok bi u drugoj fazi projekta izveli građevinske i obrtničke radove na vanjskoj ovojnici ( ETICS ovojnica) čime bi dobili energetski učinkovitu zgradu.

U projektu je predviđena rekonstrukcija zgrade te je naručena izrada „Troškovnika građevinskih i obrtničkih radova za energetsku obnovu ambulante, ugradnju PVC stolarije i izrade ETICS pročelja“ te izradu glavnoga projekta za Ambulantu u Kutjevu. Zatražena je i studija izvodljivosti ugradnje vertikalne platforme kako bi se olakšao pristup pacjentima na drugi kat ambulante.

Josip Budimir, mr.sc. Branko Mihalj i Marijan Višaticki

Prva faza radova koja je započela u vrijednosti je nešto više od 400 tisuća kuna koji obuhvaćaju adaptacija ordinacija primarne zdravstvene zaštite – podopolagački radovi, ugradnja vertikalne podizne platforme, nabavka nove dentalne jedinice za ambulantu, LED panela za ambulantu, namještaja za ordinacije te izrada glavnog projekta energetske obnove zgrade.

-Mi moramo osigurati da prostor za naše pacijente bude primjeren jednoj zdravstvenoj ustanovi. Kod nas dolaze i pacijenti iz susjednih gradova i općina. Ono što je bilo najnužnije za početak a to je uređenje podova u zgradi. Obnovit će se u nastavku jedna stomatološka jedinica – ambulanta s novom opremom, a u planu je u 2020. godini i energetska obnova cijele zgrade – naglašava dr. Branko Mihalj dodajući kako se mora konstantno ulagati u primarnu zdravstvenu zaštitu te da je to tako svugdje u svijetu.

-Ovdje bi trebalo uložiti u kupovinu potrebiti aparata i instrumenata kako bi se na jednom mjestu mogla pružiti maksimalna zdravstvena zaštita pacijentu koji dođe na pregled – pojašnjava dr. Mihalj.   

U zgradi kutjevačkog Doma zdravlja su tri ordinacije obiteljske medicine i dvije dentalne medicine. Težnja je da u Kutjevu bude, kao što je to nekad bilo, i laboratorij te ekipa hitne medicinske pomoći kao stalno dežurstvo TIM-a 2.

Razmišljanja su i radit će se u tom pravcu da prema utvrđenom rasporedu u ambulante dolaze i liječnici specijalisti, internisti, kirurzi, ginekolozi, otorinci… koji bi izvršili preglede pacijenata kako oni ne bi trebali putovati u neku od najbližih bolnica.

Marijan Višaticki, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja

-Ono što ističe dr. Mihalj, doajen primarne zdravstvene zaštite na ovom području mi ćemo pokušati dovesti specijalistiku bliže građanima. U tome nas podržava gradonačelnik grada Kutjeva i Gradsko vijeće kako bi se uz primarnu zdravstvenu zaštitu podigla i ona specijalistička na jednu višu razinu. Bez zajedništva ne možemo ostvarivati projekte. Moramo riješiti bazičnu infrastrukturu. Idemo malim, ali sigurnim koracima – ističe Marijan Višaticki, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja.

dr. Darko Dujmović specijalist opće-obiteljske medicine

Zadovoljstvo zbog početka radova na uređenju zgrade izražava i dr. Darko Dujmović specijalist opće-obiteljske medicine koji ima svoju ordinaciju i koji u sadašnjoj zgradi radi od samog početka i njenog otvorenja, dakle punih 30 godina. 

-Kao gradonačelniku mogu reći da mi je drago što se krenulo s ulaganjem u ovu zgradu zdravstvene ustanove. Nastojat ćemo da ona bude što funkcionalnija o kojim projektima razgovaramo i na tome radimo. Postoji dosta zakonskih odredbi koje nas koče da nešto ostvarimo, ali sve je moguće promijeniti i prilagoditi kako bi se našim građanima pružila što bolja zdravstvena zaštita na jednom mjestu – rekao je Josip Budimir gradonačelnik Kutjeva zahvaljujući svima koji su dali na važnosti ulaganja u zgradu Doma zdravlja u Kutjevu.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

U drugoj fazi projekta izvršila bi se energetska obnova zgrade okvirne vrijednosti 750 tisuća kuna koji je projekt prijavljen Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske koje je zamoljeno da sufinancira isti.

-Početkom mjeseca prosinca zaprimili smo pozitivnu suglasnost Ministarstva zdravstva Republike za sufinanciranje „Projekta građevinskih radova adaptacije na ispostavi Doma zdravlja Požeško slavonske županije, Kutjevo, rekonstrukcija zgrade“ u iznosu od 300.141,76 kuna – ističe Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije zahvaljujući Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske na čelu sa ministrom prof. dr. sc. Milanom Kujundžić, dr.med. i pomoćniku ministra Gordanu Žaniću što su prepoznali potrebu za obnovu ambulante u Kutjevu te omogućili da Ustanova navedeni prostor može i nadalje nesmetano koristiti na dobrobit stanovništvu Požeško-slavonske županije te podizanju kvalitete primarne  zdravstvene zaštite.

Marijan Višaticki i dr. Darko Dujmović

-Osim toga posebno zahvaljujem prof. dr. Željku Glavić, ravnatelju Opće županijske bolnice Požega i mr. sc. Branku Mihalj, dr. med. dent. što su svojim autoritetom i savjetima podržali projekt koji će donijeti kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu pacijentima grada Kutjevo. Zahvaljujem i Požeško slavonskoj županiji i Županu Alojzu Tomaševiću što će financijski poduprijeti ovaj projekt posebno u drugoj fazi financiranja – zaključio je ravnatelj Višaticki.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek