Nakon dva sajma u Beogradu vina Kutjeva d.d. predstavljena i u Novom Sadu

Autor: DK

Kutjevačka vina proteklih mjeseci se intenzivno predstavljaju na inozemnim tržištima. Nakon Njemačke naglasak je dat na susjedno tržište Srbije.

Nastupili su na Beowineu i Wine Styleu u Beogradu i to trinaest hrvatskih vinarija Medea, Kutjevo d.d., Vinoplod – vinarija Šibenik, Zigante, PZ Vrbnik, Iločki podrumi, Stina vino, Degrassi, Dingač Skaramuča, Plavac Mali DNZ, Feravino te Pjenušci Peršurić, te proteklih dana su svoje etikete predstavili i na drugom Novosadskom salonu vina koji je održan 12. i 13. travnja.

-To je nastavak nastojanja da pozicioniramo Hrvatsku na vinskoj karti svijeta, što vinarima u konačnici daje jak vjetar u leđa. Aktivnosti su ove godine pojačano usmjerene prema tržištu Srbije jer smo iskoristili dva faktora, prvi da su naša vina izuzetno cijenjena na tom tržištu i drugi da Srbija nije u EU, što nam je omogućilo korištenje sredstva iz EU fonda namijenjenih promociji na tržištima trećih zemalja- ističe potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Naime, nastup je vinarima sufinanciran novcem iz Vinske omotnice tijekom ove godine na tržištu Srbije u vrijednosti od milijun kuna od čega je 80 posto sredstava EU fonda.

Da je Srbija plodno tržište za vinsku branšu pokazuje i rast izvoza. U prošloj godini je izvezeno vina u vrijednosti 16 milijuna eura, od čega u Srbiju 938 tisuća što je u usporedbi s 2017. povećanje za 35 posto.

U sklopu boravka u Novom Sadu, vinarije su se predstavile i na promotivnoj vinskoj večeri. Ovo je treći nastup vinara na tržištu Srbije u sklopu navedenog projekta, a planira se još i stručno-medijsko putovanje u Dalmaciju, kako bi se mediji, vinski stručnjaci te distributeri te zemlje bolje upoznali s vinarijama, vinima i mjestom s kojeg vino dolazi.

Kako je poznato Hrvatska gospodarska komora okupila je sve proizvođače vina pod krovni brend „Vina Croatia – Vina Mosaica“ upravo s ciljem povećanja prepoznatljivost i pozicioniranja Hrvatske na vinsku kartu svijeta, kao zemlje koja pruža raznolika i visoko kvalitetna vina.

Više iz kategorije