Nakon dugog čekanja država nudi otkup stanova po visokoj cijeni

Autor: Jelenko Topić

Zgrade kod Kaznionice (3) (Small)POŽEGA – Više od deset godina stanari u pojedinim zgradama naselja uz požešku Kaznionicu pokušavaju otkupiti stanove, no bez uspjeha. Kada su mislili da je njihovim problemima kraj od Agencije za upravljanje dražavnom imovinom dobili su ponude za otkup, no iznosi za te derutne stanove građene prije više od 50 godina su enormno visoki! U nekoliko navrata pisali su i peticiju tražeći da se to riješi, a o tomu su proteklih dana postavili pitanje u emisiji Hrvatske televizije „Što vas žulja“.

-Godinama su nam slali obrazloženje da su neotkupljeni stanovi namijenjeni za službene potrebe, no to tumačenje nema logike jer kako objasniti da su u jednoj zgradi prije dvadesetak godina otkupljeni svi stanovi osim primjerice jednog u potkrovlju i taj je navodno kadrovski -pitaju se ogorčeni stanari.

Do 30. lipnja 2013. godine stanari su najam stana plaćali Kaznionici, a Državne nekretnine su im prije nekoliko mjeseci poslale račune za plaćanje najma uvećanog gotovo dvostruko i što je najčudnije stanari sa tom tvrtkom nemaju ni sklopljen ugovor o najmu?! Primjerice stan veličine 56 četvornih metara ranije je imao najam od 174 kuna, a sada račun mjesečnog najma iznosi 337 kuna. Stoga stanari traže pravna rješenja za izlaz iz ovog začaranog kruga, a obratili su se i najvišim državnim institucijama.

Do 28. rujna 2011. godine oni su dostavili ponude za otkup i eto nakon toliko dugo vremena stigli su odgovori sa gotovo navjerovatnim iznosima. Interesa za otkup tih stanova ima, no ne pod ovakvim uvjetima jer stanari, koji su njihovi dugogodišnji korisnici, smatraju da su ove cijene ravnopravne onima  u Zagrebu i drugim velikim gradovima, te da očigledno kod određivanja cijena nisu uzeti u obzir troškovi višegodišnje amortizacije zgrada uz Kaznionicu. Tako za stan od 55 kvadratnih metara traže 25 tisuća eura ukoliko se plaća na otplatu ili 21,5 tisuća eura ukoliko se otkupnina plati u cjelosti. Imajući u vidu stanje stanova koji su stari i zapušteni, a neki i prokišnjavaju, svakome je jasno da se nudi otkup, uz pretpostavku  da to potencijalni kupci ne prihvate.

Stanare čudi i to što su svu traženu dokumentaciju za otkup već poslali u Zagreb, no na to nitko nije reagirao i odgovorio, a sada traže novu dokumentaciju čime su zapravo izloženi novim troškovima.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: