Nakon dugo godina vraćen dopunski rad – neki ravnatelji suzdržani!

Autor: D.K.

Katolička školaPOŽEGA – Učenici osnovnih škola već su na praznicima ali, ne svi. Nakon dugo vremena u škole je za učenike koji tijekom godine nisu pokazali zadovoljavajuće znanje pa su im zaključene jedinice, ponovo uveden dopunski rad. Tako im je dana mogućnost da jedinice poprave a ukoliko to ne uspiju, na jesen ih čeka popravni ispit. Većina ravnatelja ‘pozdravlja’ povratak dopunskog rada mada ima i drugačijih mišljenja. Nadalje, u školama ima i onih kojima ni dopunski ne može pomoći pa se već sada zna da će ponavljati razred.

U najvećoj osnovnoj školi u Požeštini, OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici, u kojoj je 895 učenika, na dopunsku nastavu će njih 44-ero. – Mislim da im je ovo dobra prilika da isprave negativne ocjene pa da ne moraju čekati jesenski popravni rok. Najviše popravaka je iz matematike, fizike i kemije a zanimljivo je da nema niti jednog iz stranog jezika – kazao je ravnatelj Hrvoje Galić. Uvođenje dopunskog rada pozdravlja i Zdravko Barun ravnatelj OŠ “Ivana Gorana Kovačića” iz Velike. – To je korisno za lošije učenike. Kroz individualni rad s nastavnikom ovih će sati moći lakše naučiti ono što kroz godinu nisu i onda ispraviti ocjenu – rekao je Z.Barun. U Veličkoj školi 16 učenika ide na dopunski rad a najviše, čak deset, će ih ponovo proučavati hrvatski jezik Jedan učenik iz šestog i dva iz sedmog će ponavljati razrede. Tri ponavljača su i u OŠ “Zdenka Turkovića” Kutjevo dok će još neko vrijeme školske klupe grijati njih 42-oje. – Ideja o ponovnom uvođenju dopunskog rada je u redu, nama je jedino malo problem organizirati nastavu i prijevoz a da za učenike nema čekanja – kazao je ravnatelj Miljenko Crnjac. U požeškoj OŠ”Dobriše Cesarića” ponavljača nema a na dopunsku će samo 5 učenika. – Nismo nikome željeli poklanjati ocjene pa će evo, neki ipak na dodatnu nastavu – rekla je ravnateljica Zvjezdana Krip. U OŠ “Julija Kempfa” na dopunski će rad još manje učenika, samo dva. Jedan iz sedmog razreda ponavljat će ga. – Meni dopunski rad više liči na besplatne instrukcije. Ja bi radije da se vrati ocjenjivanje učenika na polugodištu – mišljenja je ravnateljica Kornelija Sabljak. Ponavljača u OŠ”Antuna Kanižlića” nema ali je zato 32 učenika poslano na dopunski rad. Najviše ih je iz sedmih razreda i to 15 a najviše negativnih ocjena, 23, ima iz matematike. – Ponosna sam na nastavnike koji su shvatili da je dopunski rad pomoć učenicima i nisu ih puštali s pozitivnim ocjenama ako su vidjeli da ne znaju – kazala je ravnateljica Marija Samardžija.

Glas ‘ZA’ dopunski rad dao je i ravnatelj kaptolačke škole “Vilima Korajca” Nino Diklić. – Mislim da će učenici za dodatnih 10 ili 15 sati više naučiti nego što bi naučili kod kuće za pet dana do ljetnog popravnog roka na kojemu bi ga onda netko pustio da prođe – rekao je N.Diklić. U ovoj školi je 17 učenika na dopunskoj a ponavljača nema. Ni u OŠ”Mladost” Jakšić kao ni u OŠ “Stjepana Radića” Čaglin, nema ponavljača a na dopunski rad će u Jakšiću njih osam a u Čaglinu 21. – Treba pričekati da završi dopunska nastava pa onda vidjeti da li je to bila dobra ideja – kazala je oprezno ravnateljica čaglinske škole Slađana Švajda. Samo u osnovnoj školi “Dragutina Lermana” u Brestovcu nema ni ponavljača a ni učenika na dopunskom radu. – Mislim da ta ideja neće opstati slijedećih godina. Mi imamo mala razredna odjeljenja po petnaestak učenika i ako oni nisu uspjeli kroz godinu naučiti za pozitivnu ocjenu, neće ni na dopunskoj nastavi – mišljenja je ravnatelj Ante Majnarić.

Dopunski rad u osnovnim školama potrajat će do 2.srpnja.

Više iz kategorije