Naknadna otkrivenost kaznenih dijela iz prethodnog razdoblja u visokom porastu: “Sva teška kaznena djela, teško ubojstvo i pokušaj ubojstva uspješno riješena”

Autor: DK

Na tiskovnoj konferenciji u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj glasnogovornica Nikolina Janković osvrnula se na sigurnosnu problematiku tijekom prvog polugodišta 2018. godine uz usporedbu s istim razdobljem 2017. godine,

Između ostalih pokazatelja glasnogovornica Janković istakla je kako su tijekom prvog polugodišta 2018. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježena 263 djela po službenoj dužnosti, 100 djela po privatnoj tužbi te 24 djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 387 kaznenih djela.

-Ako promatramo kaznena djela po službenoj dužnosti, zabilježeno je povećanje za 11 djela ili 4,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na području PP Požega zabilježena su 134 djela, 12 manje nego u prvom polugodištu 2017. godine, na području PP Pakrac 74 djela, 23 djela više nego u istom razdoblju prethodne godine, a na području PP Pleternica 55 djela, isto kao i u prvih šest mjeseci prošle godine – istakla je glasnogovornica Janković dodajući kako je od ukupnog broja djela, 99 bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 164 s nepoznatim.

-Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 104 djela iz tekuće godine i 11 djela iz ranijih godina pa koeficijent naknadne otkrivenosti iznosi 70,1%, a koeficijent razriješenosti 81,4%, oba pokazatelja su veća u odnosu na prethodnu godinu. Kao i obično, najveći dio kaznenih djela odnosi se na liniju općeg kriminaliteta gdje je zabilježeno 201 djelo, od čega se 53 djela odnose na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji – rekla je Nikolina Janković nastavljajući s iznošenjem pokazatelja navodeći kako se najveći broj kaznenih djela u toj liniji rada odnosi na imovinska kaznena djela, odnosno na krađe, 43 kaznena djela, i teške krađe, 41 kazneno djelo. U prvih šest mjeseci na području Policijske uprave požeško-slavonske od težih kaznenih djela dogodilo jedno teško ubojstvo, jedan pokušaj ubojstva, kao i razbojništvo. Sva navedena djela uspješno su riješena.

-Evidentirano je i 30 kaznenih djela u liniji rada kriminaliteta droga od kojih se njih 19 odnosilo na kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, a 11 djela na kazneno djelo „Omogućavanje trošenja droga“. Zabilježeno je i 16 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a što se tiče zapljena imali smo 23 zapljene od čega se najveći broj odnosi na marihuanu. U liniji kriminaliteta prometa evidentirano je 13 djela, u liniji gospodarskog kriminaliteta deset djela, u liniji organiziranog kriminaliteta šest djela, te u domeni kibernetičke sigurnosti tri djela – u nastavku je rekla glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske zaključujući kako ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom prvog polugodišta 2018. godine na području PU požeško-slavonske iznosi 937.342,00 kune, a što je za gotovo 1.500.000,00 kuna ili 61% manje nego lani.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »