Prijave na visoka učilišta – najveći interes za Računovodstvo

Autor: D.K.

Bliži se pisanje ispita državne mature, a osim učenjem, maturanti su se proteklih tjedana bavili i slaganjem liste prioriteta za upis na fakultet. Provjerili smo koliko ih je zainteresirano za pojedine studijske programe.

Ispiti državne mature počinju uskoro, a većina maturanta je odlučila koje će studije odabrati za svoju listu najpoželjnijih. Ako fakultet nema prijemni ispit, maturanti sve do objave rezultata mogu mijenjati poredak na listi prioriteta te dodavati i uklanjati studije s nje. Budući da je većina maturanata već odabrala željene studijske programe, odlučili smo provjeriti koliko njih je ove godine na listu prioriteta dodalo Veleučilište u Požegi.

Najveći interes za Računovodstvo

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta vidljivo je kako među ovogodišnjim maturantima postoji interes za požeško Veleučilište, a posebno za studij Računovodstva.

Objavljen je natječaj za upis na prvu godinu stručnih studija Veleučilišta u Požegi u akademskoj godini 2020./2021. u kojemu je naveden točan broj mjesta za svaki program. Na studiju Računovodstva, za koji je pokazan najveći interes, ima mjesta za 50 maturanata. Trenutno je za ovaj smjer zainteresirano njih 39, a čak 25% zainteresiranih ga je navelo kao prvi izbor prilikom kreiranja liste prioriteta.

Za upis na preddiplomski stručni studij Trgovinskog poslovanja otvoreno je 40 mjesta, a trenutno je zainteresirano 19 maturanata od kojih je dvoje navelo ovaj smjer kao prvi izbor. Podjednak je interes i za Upravni studij, na kojemu je popunjeno 60% otvorenih mjesta, a prvi je izbor za petero maturanata. Nešto manji interes pokazali su za studij Prehrambene tehnologije i studij Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo za koje je trenutno popunjeno manje od 20% mjesta.

Kako bi imali priliku upisati se na Veleučilište u Požegi, maturanti na državnoj maturi moraju položiti B razinu ispita iz hrvatskog jezika, matematike i jednog stranog jezika. Osim rezultata na državnoj maturi, mjesto na rang listi za upis uvjetovano je i uspjehom u srednjoj školi. 

Požega kao poželjno mjesto za studiranje 

No, ovo su samo privremeni rezultati i maturanti imaju još vremena za preslagivanje svojih odabira. Do sada je na požeškom Veleučilištu diplomiralo gotovo 3,5 tisuće studenata, a uskoro će u funkciji biti i požeški studentski dom čime će se još više povećati interes za Veleučilište.

– Do sada je interes za društvene i biotehničke studije bio podjednak, a trenutno imamo oko 900 studenata na našim studijskim programima. Studentski dom u Požegi će povećati pristup visokom obrazovanju i doprinijeti povećanju uspjeha studiranja u Požeško-slavonskoj županiji. Također, doprinijet će smanjenju troškova studiranja u gradu Požegi, posebice za studente u nepovoljnom položaju, unaprijediti kvalitetu života studentske populacije i pridonijeti prepoznatljivosti grada Požege kao poželjnog mjesta za studiranje. – za SBplus je izjavio prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi, Berislav Andrlić.

Osim kvalitetnih predavanja profesora Veleučilišta u Požegi i zanimljivog praktičnog dijela, otvorenjem studentskog doma maturanti i potencijalni studenti imat će imaju priliku učiti i provoditi slobodno vrijeme u moderno opremljenom prostoru. Ovogodišnji maturanti još uvijek nisu donijeli konačne odluke i imaju još nekoliko dana za razmišljanje. Vjerujemo kako će na kraju interes za sve studijske programe požeškog Veleučilišta biti kao što je sada za studij Računovodstva.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Tekst: sbplus.hr

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek