Najveći porast broja učenika u prvim razredima imaju škole u Pleternici i Jakšiću, velik pad u Kutjevu!

Autor: V.M.

Naslovna julija kempfaPOŽEGA – Broj učenika koji su se ove godine upisali u prvi razred u osnovnim školama Požeštine isti je kao i prošle – 660. Detaljnija analiza međutim, pokazuje prilično veliki pad u nekim sredinama i porast u drugima. Pohvaliti se znatnim povećanjem broja prvašića mogu škole u Pleternici i Jakšiću gdje je taj broj veći za 14, odnosno 13.– Naravno, zadovoljni smo zbog toga no, obzirom da sve više mladih odlazi iz našeg kraja u potragu za poslom, vidjet ćemo što će biti dogodine i slijedećih godina – oprezan je ravnatelj OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici Hrvoje Galić – Ni ranijih godina nismo imali pad upisanih učenika i sa zadovoljstvom mogu kazati da ćemo na razini cijele škole ove godine imati jedan razred više – rekao je ravnatelj OŠ Mladost Jakšić Boško Obradović. Porast učenika u prvim razredima bilježi još i trenkovačka škola i to za dva.

U većini osnovnih škola Požeštine broj prvašića se smanjio a posebno loša je situacija u OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu gdje će u prvim razredima sjediti devet učenika manje. – Nažalost, unazad šest ili sedam godina taj se broj neprestano smanjuje. Nekada smo imali i stotinu učenika u prvim razredima a ove godine ih je 57. Mlade obitelji se iseljavaju i prema nekim privatnim saznanjima, 12 učenika se ispisalo iz škole jer su roditelji otišli raditi u Njemačku – nezadovoljno je kazao ravnatelj Miljenko Crnjac. U brestovačkoj školi upisana su dva prvašića manje, u čaglinskoj šest, u kaptolačkoj sedam i u veličkoj jedan. Prvih razreda neće biti u područnim školama u Sovskom dolu, Ruševu, Poreču i Zarilcu.

Što se tiče požeških osnovnih škola, bitnijih razlika u ukupnom broju nema pa je tako broj učenika u prvim razredima ove godine manji za samo četiri – 2014. ih je upisano 245 a 2015. godine 241. Znatna razlika je međutim, ako se škole međusobno usporede. Katolička osnovna škola je upisala jednog prvašića više a Cesarićeva tri manje no, u Kempfovoj školi će čak 22-oje učenika u prvim razredima biti manje dok ih je Kanižlićeva upisala 20 više!

Inače, nastava za sve školarce počet će 7. rujna.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot