Najveći porast broja učenika u prvim razredima imaju škole u Pleternici i Jakšiću, velik pad u Kutjevu!

Autor: V.M.

Naslovna julija kempfaPOŽEGA – Broj učenika koji su se ove godine upisali u prvi razred u osnovnim školama Požeštine isti je kao i prošle – 660. Detaljnija analiza međutim, pokazuje prilično veliki pad u nekim sredinama i porast u drugima. Pohvaliti se znatnim povećanjem broja prvašića mogu škole u Pleternici i Jakšiću gdje je taj broj veći za 14, odnosno 13.– Naravno, zadovoljni smo zbog toga no, obzirom da sve više mladih odlazi iz našeg kraja u potragu za poslom, vidjet ćemo što će biti dogodine i slijedećih godina – oprezan je ravnatelj OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici Hrvoje Galić – Ni ranijih godina nismo imali pad upisanih učenika i sa zadovoljstvom mogu kazati da ćemo na razini cijele škole ove godine imati jedan razred više – rekao je ravnatelj OŠ Mladost Jakšić Boško Obradović. Porast učenika u prvim razredima bilježi još i trenkovačka škola i to za dva.

U većini osnovnih škola Požeštine broj prvašića se smanjio a posebno loša je situacija u OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu gdje će u prvim razredima sjediti devet učenika manje. – Nažalost, unazad šest ili sedam godina taj se broj neprestano smanjuje. Nekada smo imali i stotinu učenika u prvim razredima a ove godine ih je 57. Mlade obitelji se iseljavaju i prema nekim privatnim saznanjima, 12 učenika se ispisalo iz škole jer su roditelji otišli raditi u Njemačku – nezadovoljno je kazao ravnatelj Miljenko Crnjac. U brestovačkoj školi upisana su dva prvašića manje, u čaglinskoj šest, u kaptolačkoj sedam i u veličkoj jedan. Prvih razreda neće biti u područnim školama u Sovskom dolu, Ruševu, Poreču i Zarilcu.

Što se tiče požeških osnovnih škola, bitnijih razlika u ukupnom broju nema pa je tako broj učenika u prvim razredima ove godine manji za samo četiri – 2014. ih je upisano 245 a 2015. godine 241. Znatna razlika je međutim, ako se škole međusobno usporede. Katolička osnovna škola je upisala jednog prvašića više a Cesarićeva tri manje no, u Kempfovoj školi će čak 22-oje učenika u prvim razredima biti manje dok ih je Kanižlićeva upisala 20 više!

Inače, nastava za sve školarce počet će 7. rujna.

Više iz kategorije