Najstariji lovac ruševačkog Fazana Ilija Gruber gradio je desetljećima brojne objekte i pomagao kolegama

Autor: Jelenko Topić

Među dvadesetak ovogodišnjih dobitnika zlatnog odličja Sv. Huberta, kao najvišeg priznanja Hrvatskog lovačkog saveza, je Ilija Gruber(74) iz Eminovaca pokraj Požege, umirovljeni građevinar koji je radni vijek proveo u poduzeću Pionir, te kao samostalni obrtnik. Lovački ispit je položio krajem 1972. godine, a od tada je stalno član Lovačke udruge Fazan iz Ruševa, te od 1999. pridruženi član Psunja(Orljavac).

-Otac Mile bio je lovac, od malih nogu s njim sam odlazio u lov vodeći našega brak jazavčara, a u lovu sam najviše volio ići u hajku – prisjeća se Ilija svojih lovačkih desetljeća dodajući da je uvijek volio hodati po prirodi, te slušati razgovore starijih ljudi i družiti se s prijateljima tijekom lovova.

Dakako tolike godine u lovstvu nisu bile moguće bez razumijevanja obitelji pogotovo supruge Anice s kojom je stekao dva sina i kćer, a obitelj je tijekom domovinskog rata, točnije krajem 1991. godine, zadesila tragedija kada je sin Zoran, pripadnik elitnih Tigrova smrtno stradao u Vukovaru, te je sedam godina kasnije identificiran i sahranjen uz najviše počasti. Danas ulica u kojoj mu otac Ilija posjeduje obiteljsku kuću nosi ime pokojnog sina Zorana. Otac je nositelj Spomenice domovinskog rata!

Unatoč tomu obitelj nije klonula duhom, posebice Ilija, koji se stalno isticao radnim akcijama u lovištima požeškog kraja, te na izgradnji strelišta u Bzenici jer je volio lovno streljaštvo. Prisjeća se početaka tog sporta ističući da su u tomu bili ključni lovci Šljuke iz Pleternice, Fazana iz Ruševa i Dilja iz Buka. Uz lovstvo Ilija Gruber se bavi i kinologijom, član je Hrvatskog kinološkog saveza od 1980. godine, gdje je dobio niz priznanja, a HLS mu je dodijelio sva odličja uključujući i posebno za doprinos lovstvu 2016. godine uz 70 godina postojanja ruševačkog Fazana!

Stoga su njegove kolege lovci ponosni na Ilijin odnos prema njima, neumoran duh iako u poodmaklim godinama života, te spremnost da pomogne u svakom trenutku.

Krasi ga jedna zanimljivost jer je Ilija Gruber samo tjedan dana mlađi od datuma kada je osnovana Lovačka udruga Fazan kojoj je vjeran cijelog života.

Foto: Arhiva

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek