Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Najstarija požeška kapelica slavi svoje zaštitnike sv. Filipa i Jakova

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Najstarija požeška kapelica slavi svoje zaštitnike sv. Filipa i Jakova Požega.eu | Najstarija požeška kapelica slavi svoje zaštitnike sv. Filipa i Jakova

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Na blagdan sv. Filipa i Jakova podsjećamo se na istoimenu požešku kapelu, ujedno i najstariju požešku kapelicu. Potječe iz prve polovice 16. stoljeća, odnosno iz vremena kada su Osmanlije zauzele Požegu. Bila je sagrađena od pletera i zemlje i bez tornja. U nju se sklanjaju požeški franjevci koji su tu do 1708. godine kada se vraćaju u crkvu Duha Svetoga.

U 18. stoljeću počinje gradnja nove kapele s tornjem koja je, nakon šest godina, 1778. godine blagoslovljena.Franjevcima je ova kapela služila kao župna crkva sve do 1708. godine kada su obnovili svoju glavnu, staru crkvu ( sv.Dimitrija) i prenijeli titular na današnju crkvu Duha Svetoga, a maloj crkvici dodijelili titular sv. Filipa i Jakova. Crkva je od 1730. do 1753. godine imala zvonik i bila dobro održavana. Kao župna crkva vodila se sve do završetka gradnje crkve sv. Terezije, danas katedrale 1763. godine. Kapelica je tokom svoga postojanja nekoliko puta bila oštećena, a najviše u travnju 1842. godine kada je Požegu zadesio veliki požar. Obnovljena je 20-ak godina kasnije, a današnji oblik ima od 1905. godine za što je posebno bio zaslužan požeški župnik Teodor pl. Kraljević.

U kapelici sv. Filipa i Jakova 10. siječnja 1906. u 6 sati župnik Teodor Kraljević vjenčao je Julija Kempfa, osnivača požeškog muzeja i Tereziju ( Rizu) Filić, a kumovi su im bili Dušan Kraljević i Dragutin Lerman.

Preko puta kapelice danas se nalazi i obiteljska kuća legendarnog gimnazijskog profesora Vladimira Vugrineca iz čijeg dvorišta su prije par godina nastale dvije zanimljive fotografije kapelice.

Izvor: Gradski muzej PožegaOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo