Najmlađi sugrađani na prijemu kod pleterničke gradonačelnice Antonije Jozić i njenog zamjenika Domagoja Katića /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

U Dječjem vrtiću “Tratinčica” Pleternica gradonačelnica Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić upriličili su prijem za najmlađe sugrađane koji su rođeni u prvoj polovici ove godine. Bila to je prigoda financijskog darivanja 36 beba odnosni njihovih roditelja prema novoj odluci grada Pleternice. Za prvo dijete u obitelji roditelji dobivaju tisuću, drugo, 1.500, a za treće i svako sljedeće po dvije tisuće kuna.

-Danas smo se okupili ovdje u našem dječjem vrtiću na prijemu naših novih sugrađana. Radi se o 36 beba rođenih u prvoj polovici ove godine. Ovo je sada prvi puta da po novoj odluci Grad Pleternica dodjeljuje povećani iznos naknada za novorođenu djecu – za prvo dijete to je 1000 kuna, za drugo je 1500 kuna, za treće i svako sljedeće naknada je 2000 kuna. Ima ih dosta koji imaju treće dijete što me izuzetno veseli, iako je broj novorođene djece na razini prošle godine. Prošle se godine rodilo 73 djece u prvom polugodištu 2017. godine, identična brojka kao i sada, što je pokazatelj demografskih promjena, a tu je i iseljavanje našeg stanovništva, a isto tako i manji broj novorođene djece na području našeg grada – istakla je gradonačelnica Jozić dodajući kako je za današnje darivanje iz proračuna izdvojeno 57 tisuća kuna.

-Ako govorimo o demografskim mjerama i onom što grad Pleternica može učiniti kako bi se dogodile pozitivne promijene na ovom području to su uistinu, nazvat ću ih tako – kozmetičke mjere. One prave demografske mjere se donose na višim državnim razinama. Ali, ono što i možemo i što učinimo, a mislim kako je to vidljivo na svakom koraku kad prođete kroz naš grad, to su jednostavno aktivnosti na prostorima i uvjetima za odgoj i obrazovanje djece. To je prostor našeg Dječjeg vrtića koji trenutno prima 143 djece – ove godine kreće nadogradnja vrtića jer smo osigurali 1,5 milijuna kuna za prvu fazu preko Ministarstva za demografiju, prijavit ćemo se i na mjeru 7.4.1. za ostali dio sredstava jer investicija se kreće negdje oko 9 milijuna kuna, izgradnja novih kapaciteta nove četiri skupine, skupina za predškolski odgoj i bazen za Školu plivanja – naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić napominjući kako je Požeško-slavonska županija podnijela prijavu na natječaj za energetsku obnovu škole u Pleternici te da je prva faza u vrijednosti 15 milijuna kuna je odobrena i ona bi, po potpisu ugovora trebala ići u javnu nabavu i izvođenje radova.

-Nedostaje još toliko za unutarnje uređenje i opremanje škole, no to ćemo pokušati kroz druge europske fondove. Radimo i na srednjoj školi, naše četiri igraonice u selima rade, imamo namjeru te igraonice proširiti na još neka područja. Danas bi trebao biti objavljen natječaj za sufinanciranje nabavke udžbenika, 30 posto kao i prethodne godine, to je iznos koji je dovoljan roditeljima da bi nabavili radne bilježnice nastavila je gradonačelnica Jozić dodajući kako je pleternička Osnovna škola ušla u pilot-projekt Ministarstva obrazovanja te da će učenici prvog i petog razreda dobit besplatno udžbenike i kompletan pribor.

Grad Pleternica poduzima i drugi niz mjera kako bi njihovo djetinjstvo bilo ljepše, počevši od dječjih igrališta, do poklona u nizu različitih prigoda.

-Imamo i 63 djece koju ćemo prevoziti u predškolu, a radi se o prijevozu iz svih naselja – zaključila je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »