Najljepši dan u životu: Emanuel Nikolinu pred oltar dovezao u okićenoj konjskoj zaprezi /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Dašak davne prošlosti, na nekoliko sati, vraćen je u svatovima mladoženje Emanuela Galića iz Pleternice i njegove odabranice Nikoline Mazanik iz Kaptola. Oni su svoje sudbonosno „DA“, pred sabranim Božjim pukom, rekli u Crkvi sv. Petra i Pavla u Kaptolu i „obećali vjernost u dobru i zlu, zdravlju i bolesti…

Tom vrhuncu svečanosti prethodile su zahtjevne pripreme kako bi sve bilo na onaj način kako se to nekad slavilo. Mladoženjin otac Ivan Šimun Galić rekao nam je da se sve radilo kao nekad u onim dobrim starim vremenima koju tradiciju oni njeguju i čuvaju kroz različite običaje, pa tako i svadbene.

Prave su rijetkosti u današnjem vremenu da se svatovi, a prije toga momačka večer, priprema na onaj način kako se to nekad radilo, od pripremanja i uređenja dvorišta, kuće i okućnice do dočekivanja gostiju i uzvanika kroz više dana koji su dolazili u kuću mladoženje i domaćina. O svemu tome svjedoče fotografije koje zorno prikazuju gotovo svaki detalj.

Posebna zanimljivost je odlazak svatova iz Pleternice po mladu, u Kaptol. Bilo je doista to kao nekad, s ukrašenim konjskim zapregama koje su plijenile pozornost brojnih mještana i prolaznika koji su se zatekli na određenom mjestu.

Uz limene ljubimce, od kojih su neki stari i više od 30 godina, u kojima se vozila svatovska pratnja, na konjskim zapregama ponosno je mladoženja Emanuel sjedio sa svojim kumom Sebastijanom Bello i njegovom suprugom i hitao po svoju odabranicu Nikolinu. Nismo mogli zaključiti tko je bio više nestrpljiv mladoženja ili mlada, u iščekivanju jedan drugoga.

Uz kočiju na kojoj se vozio mladoženja s kumom, a kojom je upravljao Matej Bello, u drugoj, Davora Đuretića, vozili su se mladoženjini roditelji Ivan Šimun i Renata Galić dok su u trećoj, Marija Kube bili tamburaši.

Doček mladoženje pred mladenkinom kućom bio je veličanstven. Gotovo svi uzvanici s mladenkine strane nisu mogli dočekati dolazak mladoženje i njegove pratnje. Nakon kraćeg zadržavanja i kićenja mladenaca svi gosti i uzvanici zaputili su se prema obližnjoj župnoj Crkvi gdje je bio obred vjenčanja.

Nakon vjenčanja dobro je poznato kuda se ide, u dvoranu za svatove u kojoj se slavi do kasnih jutarnjih sati, jer samo se jednom ženi, a neki možda i nekoliko puta!

Foto: D. Krstanović [FGAL id=262590]

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: