Najčešći prekršaji kod narušavanja javnog reda i mira kroz devet mjeseci su svađa, tuča i vika

Autor: DK

Kroz devet mjeseci ove  godine na području Policijske uprave požeško-slavonske zabilježeno je  522  djela po službenoj dužnosti, 121 djelo po privatnoj tužbi te 55 djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, što čini 698 kaznenih djela.  

-Ako promatramo djela po službenoj dužnosti, na području PP Požega zabilježeno je 296 kaznenih djela, na području PP Pleternica 115, a na području PP Pakrac 111 kaznenih djela – istakla je na konferenciji za medije glasnogovornica ove Policijske uprave Nikolina Janković.

Od ukupnog broja djela koja se progone po službenoj dužnosti, 265 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 257 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 167 djela. Budući da je razriješeno i 12 djela  iz ranijih razdoblja, koeficijent razriješenosti  iznosi 85%.  

Kao i obično, najveći broj kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta, 414 djela, od čega se 184 djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. 

Pojedinačno najviše je bilo  teških krađa i to 87, te krađa u 50 slučajeva.

-Iako je stanje na našem području što se tiče imovinskih kaznenih djela zadovoljavajuće, policijski službenici i dalje poduzimaju niz mjera i radnji u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja takvih kaznenih djela, a mi još jednom skrećemo pozornost građanima na značaj samozaštitnog ponašanja. Ujedno pozivamo sve, ukoliko imaju saznanja ili opravdanu sumnji o mogućim počiniteljima, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, da odmah obavijeste policiju na broj 192!

U liniji kriminaliteta droga u devet mjeseci ove godine bilježimo 42 djela, u liniji gospodarskog kriminaliteta 25 djela, u liniji organiziranog kriminaliteta 17 djela, dok je u liniji kriminaliteta prometa zabilježeno 19 djela, a u liniji kibernetičke sigurnosti pet djela.

Kroz to devetomjesečno razdoblje ove godine na području PU požeško-slavonske zabilježeno je 118 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, za čije je počinjenje prijavljeno 148 osoba, dok je u istom razdoblju protekle godine  evidentirano 117, a prijavljeno 147 osoba. Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, svađa i  vika na javnom mjestu) – 75 prekršaja.

 Na području Policijske postaje Požega zabilježeno je 67 prekršaja (sedam manje nego u devet mjeseci 2018.), na području postaje Pleternica 27  prekršaja (sedam više), te postaje Pakrac  24 prekršaja (u istom razdoblju protekle godine bilo ih je 23).

Javni red i mir najčešće se narušavao na ulici (50 prekršaja) i to u vremenu od 12 do 18 sati (36 prekršaja). Također je 49 prekršaja počinjeno pod utjecajem alkohola.

Tijekom promatranog razdoblja evidentirano je 406  prekršaja iz ostalih zakona, za što su prijavljene 424 osobe. Najbrojniji su prekršaji  iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – 72 prekršaja, a zatim iz  Zakona o osobnoj iskaznici – 52 prekršaja iz Zakona o prebivalištu – 44 prekršaja.  

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: