Najčešća prezimena u Požegi su Kovačević, Marić, Bošnjak, Vuković i Soldo, a promjena je da među 20 najbrojnijih nema Ivanovića, Tomića, Blaževića i Lončarevića

Autor: Jelenko Topić

Prema zadnjem popisu stanovništva održanom 2011. godine na području grada Požege bilo je 19,565 tisuća stanovnika, a po zastupljenosti prezimena vode Kovačevići, Marići, Bošnjaci, Vukovići i Solde, te do 20. mjesta još prezimena Galić, Grgić, Pavlović, Devčić, Horvat, Matijević, Babić, Matić, Prpić, Pavić, Barišić, Raguž, Petrović, Šarić i Šimić.

No, dokumenti kažu da tako nije bilo tijekom ranijih desetljeća. Navedeni pokazatelji tvrde da su onda po zastupljenosti vodeća prezimena bila Kovačević, Blažević , Marić, Bošnjak i Galić, a nadalje slijede Babić, Horvat, Pavić, Pavlović, Vuković, Grgić, Raguž, Devčić, Ivanović, Matić, Soldo, Petrović, Tomić, Šarić i Lončarević.Iz ovoga je vidljivo da na zadnjem popisu 2011. godine među 20 najbrojnijih nema prezimena Ivanović, Blažević, Lončarević i Tomić.No kroz desetljeća na popisu najzastupljenijih našla su se prezimena Šimić, Barišić, Prpić i Matijević.Svakako bi bilo korisno sociološki istražiti ova kretanja. Bez sumnje utjecaj na ovakve promjene imaju doseljavanja stanovništva iz drugih krajeva bivše države što  se dakako najviše odnosi na one iz susjedne Bosne i Hercegovine. Utjecaj na ovakva kretanja zasigurno su ostavili ratovi na ovim prostorima devedesetih godina prošlog stoljeća.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek