Najčešća imena prije gotovo pola stoljeća su bila Mario i Marina, a danas su to Ivan i Ivana

Autor: Jelenko Topić

Ivan i Ivana najčešća su imena koja roditelji daju novorođenima u Požeško-slavonskoj županiji. Kroz desetljeća to se mijenjalo. Primjerice sedamdesetih i početkom osamdesetih godina tu su najčešća imena bila Mario, Martina, Marina i slično.

Šezdesetih godina su popularna imena, osim Ivana, bila još i Sandra, Snježana, Mirjana, Sanja, Danijela, ali i Marija. Vrlo je vjerojatno da su se tada djevojčice nazivale po baki jer je u svim starijim generacijama upravo to ime bilo najpopularnije u gotovo svim dijelovima Hrvatske. Kod dječaka rođenih prije deset i dvadeset godina najpopularnija su dva imena u cijeloj Hrvatskoj, a to su Luka i Ivan. Oni nešto stariji, koji su sada u tridesetima i četrdesetima, također većinom nose ime Ivan, a tu i tamo nađe se koji Matija, Marko i Nikola.
Unazad tridesetak godina pomalo su se vratila neka stara imena, a kontinuirano se djeci daju  imena po svecima.


Drukčija priča bila je kada su se rodili njihovi očevi i djedovi. Šezdesetih su se jako puno  davala su se imena Mario, Tomislav, Damir i nešto rjeđe Željko.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88