Najboljoj rukometašici u povijesti požeškog kraja Martini Tokić postavljena skulptura ispred Sportske dvorane „Grabrik“: „Moj najveći životni uspjeh su Niko i Lovro“ /FOTO/

Autor: D.K.

Martini Tokić u čast, kako najboljoj rukometašica u povijesti požeškog kraja, koja nas je u 42. godini prerano napustila prije tri godine, u nazočnosti njenog supruga Branka, sinova Nike i Lovre, njenih roditelja te brojne rodbine i prijatelja otkrivena je skulptura ispred Sportske dvorane „Grabrik“. Ona će podsjećati i svjedočiti sve buduće generacije kakvu smo osobu imali u sportu, koja je postigla vrhunske uspjehe i rezultate.

Martina Franić Tokić rođena je u Požegi 10. travnja 1976. godine. Počela je igrati rukomet sa 14 godina, a prvi uspjeh joj je nastup na juniorskom prvenstvu Hrvatske gdje je proglašena najboljom igračicom. Nakon toga odlazi na Svjetsko juniorsko prvenstvo u Brazil, a iste godine sa Zvečevom ulazi u prvu žensku rukometnu ligu.

1997. godine odlazi u najbolji hrvatski ženski rukometni klub Podravku, u kojoj ostaje šest sezona i osvaja šest dvostrukih kruna – kup i prvenstvo, te igra u dva finala Kupa EHF-a. Bila je i redovni član Hrvatske ženske rukometne reprezentacije.

Nakon Podravke, odlazi u TVIN Trgocentar u kojem je bila najzapaženija i najbolja igračica i poslije godinu dana provedenih u TVIN-u ponovno se vraća u svoj matični klub u Požegu.

Hrvatski olimpijski odbor objavio je da je bila najbolja rukometašica iz Požeštine ikada rođena, a 1991. godine proglašena je za najbolju sportašicu Grada Požege.

Prerano je preminula u Zagrebu, 9. veljače 2018. godine u 42. godini života.

„Ne za pet, već za deset“, „rukometna kraljica“, „najbolja igračica na hrvatskim prostorima“, cura koja više od desetljeća ostavlja pečat svojih dobrih igara, Zvečevačka „slatka“, TVIN-ova „lavica“, Podravkina „kokica“, Požeška „podrumašica“, rukometašica koja se „baca na glavu za svoj klub“, skromna djevojka uz koje su i porazi pružali jednako zadovoljstvo kao pobjede, optimizam kojim je zračila bio je zarazan, prije svega majka i supruga, sve je to bila naša Martina.

Među brojnim uzvanicima na svečanosti otkrivanja skulpture između ostalih bili su, zastupnici u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko i Marta Luc Polanc, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha, vijećnica u Gradskom vijeću grada Požege Tamara Puač i dr.

Skulpturu su otkrili Martinini sinovi Niko i Lovro, suprug Branko i njene kolegice suigračice Ljerka Vresk i Božica Palčić.

Okupljenima se uz predsjednika Mjesnog odbora Drškovci Željka Begovića obratio, molitvene riječi uputio umirovljeni svećenik msgr. Jozo Devčić, dugogodišnji stražemanski župnik i bivši generali vikar Požeške biskupija koji je naglasio kako su svi gradovi ispunjeni raznim skulpturama povijesnih osoba i zaslužnih građana koji podsjećaju na vrijeme i ono što su učinili i dali za svoje mjesto, grad i narod.

-Ova skulptura posebno nas raduje s posebnim osjećajima. Teško da Lovro i Niko mogu shvatiti što se to događa i što ta skulptura predstavlja i znači za naš grad. Upoznat sam već dosta dugo s izradom skulpture o kojoj sam razgovarao s gospodinom Ronkom. Uvijek me raduje nešto novo i lijepo, ali da se zabilježi povijest koja ostaje. Kroničari će i ovaj događaj zapisati, današnji mali skup koji smo došli uveličati. Kršćanski svijet druge nedjelje svibnja slavi Majčin dan. Svi najveći pjesnici i glazbenici kao da su se natjecali tko će nešto ljepše napisati o majkama i nešto uglazbiti. To nas uvijek negdje nosi u našim uspomenama i sjećanjima. Dok slavimo današnji dan kao i Martinu, ženu i majku prisjećamo se uspomena na nju – rekao je između ostalog msgr. Devčić.

Zahvalu svima na dolasku i iskazivanju poštovanja uputio je Martinin suprug Branko posebno trgovačkom društvu Tisak Plus d.o.o. koje je omogućilo postavljanje postamenta i skulpture na zemljištu u njihovom vlasništvu, akademskom kiparu Krešimiru Rodu čijih je ruku djelo „Rukometašica u pokretu“ i svim donatorima. Branko je uputio posebnu zahvalu zastupniku u Hrvatskom saboru i bivšem dugogodišnjem gradonačelniku grada Požege Zdravku Ronku, inicijatoru izrade skulpture.

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi crkvenog zbora koji su dostojanstveno uveličali svečanost.

Foto: D. Krstanović [FAG id=274756]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek