Najbolji švargl Tomislava Hipa iz Srednjeg Sela (foto)

Autor: Požega Portal

GRABARJE – Ove su se godine na 3. po redu “Švarglijadi” u Grabarju proizvođačima domaćeg švargla iz Požeške kotline pridružili i iz Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije koju je organizirao tamošnji KUD „Poljadija“.

Među 20-ak uzoraka koliko ih je donijeto na ocjenjivanje stručnom povjerenstvu teško je bilo odlučiti se i proglasiti šampiona iz razloga jer je kao takav svaki proizvod imao visoke ocjene kvalitete. Ipak je kao najbolji proglašen šampionom švargl Tomislava Hipa kojem je, kako je rekao, u pripravi te delicije pomogao njegov punac Slavko Mance iz Požege.

Posjetitelji priredbe su također imali mogućnost kušati sve uzorke i dati svoju ocjenu koju je prema najvećem broju dobio Drago Kalafadžić iz Grabarja, kojem je predsjednica Gradskog vijeća Josipa Miličević uručila priznanje.

Svi sudionici su dobili određena priznanja, zlatna, srebrena ili brončana ovisno o visini bodova koje su dobili od stručnog povjerenstva, koja su im uručili glavni urednik tjednika Kronika Požeško-slavonska Vladimir Protić, predsjednik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić, zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, šampionu pobjedniku.

Na priredbi je također biran najbolje uređeni stol, u izvornom obliku sa priređenim i postavljenim domaćim jelima, za koji je nagradu odnijela obitelj Starčević iz Lakušije kojima je svoj doprinos u uređenju dala i obitelj Stjepana Rukavine iz Zagrađa.

Što se tiče švargla kao proizvoda o načinu proizvodnje govorio nam je poznati proizvođač slavonskih delicija Vjenceslav Hruška te je naglasio da u švargl uz začine ide ponajbolje i to kuhano svinjsko meso, ono koje se na kolinju ne uzme za spravljanje kulena i kobasica, a on kao polutrajni proizvod ide na stol nakon dimljenja.

Priredba je trajala do kasnih noćnih sati uz veselu svirku i pjesme tamburaša „Bisernica” iz Požege.

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »