Najbolji čvarci Alilovčana, a stol Grabarčana (foto galerija)

Autor: Jelenko Topić

VETOVO – S ciljem očuvanja bogate tradicije i baštine Požeške kotline na terenima ugostiteljstva „Schoon blick“ u Vetovu uz potporu Požeško-slavonske županije , grada Požege i općine Kaptol održani su 1. Etno susreti i 1. Čvarkijada, a organizator je bio tjednik „Kronika Požeško-slavonska“. Okupilo se više od 300 sudionika ponajviše iz desetak kulturno-umjetničkih društava ovog kraja uz gostujući KUD „Tripo Tomas“ iz crnogorskog krada Kotora, a oni su se natjecali u starim sportovima, pripremi tradicijskih jela, uređenju stola i drugom.

Najbolji  tradicijski stol priredilo je KUD „Poljadija“ iz Grabarja ispred „Svilenke“(Buk) i  KUD „Ivan Goran Kovačić“(Velika). Najljepšom curom za udaju u izvornoj nošnji proglašena je Ivana Lovreković iz Novog Sela(članica KUD „Požeška dolina“ Požega), druga je Anamarija Mazal(„Svilenka), te treća Tajana Vidakušić iz Pleternice(Zavičajno KUD „Rama“Pleternica).

Pobjednici 1. Čvarkijade, natjecanja u spravljanju domaćih čvaraka, su majstori KUD „Tkanica“ iz Aililovaca, a slijede „Požeška dolina“  i „Ivan Goran Kovačić“. Nadalje u spravljanju autohtonih jela najbolje je Zavičajno KUD „Rama“, a slijede „Ivan Goran Kovačić“ i „Orljava“(Pleternica). Najboljim pekmezom proglašen je onaj Andrije Bartolovića iz Alilovaca, te najboljom voćnom rakijom liker od šipka Mirte Malčić iz Grabarja.

Najstariji uporabni predmet u seoskom domaćinstvu je avan iz 1817. godine(KUD „Požeška dolina), a najstarija izvorna nošnja je ona Blanke Miletić(također „Požeška dolina“).

Posebno su zanimljiva bila natjecanja u starim sportovima. Kod potezanja užeta pobjednik je „Ivan Goran Kovačić“ ispred „Poljadije“, zatim u gađanju strijelom Zlatko Vuković(„Požeška dolina“) ispred Mate Đuretića(„Orljava“), pobjednik  trčanja u vreći  je Slavko Toman(Ivan Goran Kovačić“), u bacanju potkove KUD „Poljadija“,  u gađanju praćkom Matej Marenjak(„Poljadija“), bacanju kamena s ramena Ljubomir Gržetić(KUD „Tripo Tomas“ Kotor), potezanju mosora Josip Draguljić(„Tkanica“), te u gađanju kozlice Luka Pejović(„Tripo Tomas“). Tako je ukupni pobjednik sportskog dijela „Ivan Goran Kovačić“ ispred „Poljadije“ i “Tkanice“.

Zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić i urednik  „Kronike Požeško-slavonske“  Vladimir Protić  uručili su brojne nagrade pobjednicima, a najavljene su ove priredbe i iduće godine.

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: