Najbolja vina Rotara, Sontakija i Kapetanovića, a mesna plata Darija Zorića-tri Vinska Martina krstila mlado vino Cugerlanda

Autor: Jelenko Topić

VENJE – Udruga „Kutjevačke vinske ceste“ iz Kutjeva redovnu godišnju skupštinu održala je u objektu seoskog turizma obitelji Škopec u Venju, gdje je sudionike i goste pozdravio predsjednik udruge i domaćin Zvonko Škopec, a izvješće o radu u prošloj godini podnio je dopredsjednik Hrvoje Sontaki Ceco istakavši da je najveća aktivnost bila vraćanje tradicionalnog pučkog obreda Krštenja mošta na Trg graševine u središtu Kutjeva na čemu se najviše angažirao vinski biskup kutjevački Ivan Fistrić Fio. Pokojni Stjepan Bićan Štef proglašen je počasnim uglednikom Vincelova.

Planom rada za godinu koja slijedi obuhvaćena su obilježavanja Martinja i Vincelova, te uključivanje kutjevačkih vinara i vinskih biskupa na razne manifestacije i obrede vezane uz vino širom naše zemlje.

Ovom prigodom među 19 uzoraka mladih vina najboljima su proglašeni muškat otonelle Radovana Rotara iz Pleternice i graševina Hrvoja Sontakija iz Kutjeva, a iza njih slijedi vino Kutjevčanina Miralema Kapetanovića. I ljubitelji gastronomije su  imali što kušati.

Najboljom mesnom platom proglašena je ona pod nazivom „Lička plata“ koju je za ovu prigodu pripremio Dario Zorić iz Kutjeva. Uz to sudionici su kušali domaći kruh obitelji Mate Gučića iz Bzenice, a Milan Varešak iz Pleternice predstavio je kobasicu od kokošjeg mesa koju odnedavno spravlja, a predstavljeni su i  ekstra djevičanski čvarci koje Kutjevčanin Sontaki priprema od prasice djevice što potvrđuje veterinar!

Tu je zajednički proslavljeno Vincelovo, te priređen obred Krštenja mošta u vino kako se to nekada radilo i slavilo u ovom kraju popularno poznatom kao Cugerland!

To su ostvarili Ivan Fistrić Fio bio je Vinski Martin Kutjevački, Hrvoje Sontaki Ceco Vinski Martin Venjski, te Marko Leko Vinski Martin Pleternički, dok je vinski kum ovaj puta bio Pleterničanin Radovan Rotar, Ivan Gučić iz Bzenice zvonar, te Antonio Škopec iz Venja ministrant.

Za dobro raspoloženje sudionika i gostiju pobrinuli su se tamburaši „Sanjari“ iz kutjevačkog kraja.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: