Najbolja “slaninska ruža” Radmile Biljanić, a pečena slanina Mate Petrišića, pleterničkih Ramaca i Željka Sabe (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

KAPTOL – Jučerašnjoj gastro manifestaciji “Festivalu slanine” koja je po prvi puta organizirana u sklopu Festivala vina u Kaptolu odazvala su se 23 natjecatelja koja su odmjerila snage u pripremi i pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu. Manifestacije su održane u organizaciji Tjednika “Kronika požeško-slavonska” i Udruge vinara, vinogradara i voćara “Vino-kap” iz Kaptola na kojoj su onima najboljima kako za vino tako i za slaninu uručene nagrade, priznanja i plakete.

Prema ocjeni stručnog povjerenstva najljepšu slaninsku ružu pripremila je Radmila Biljanić iz Novog Sela dok je u kategoriji najljepše ispečene slanine prvu nagradu odnio i zlatnu plaketu dobio Mato Petrišić iz Pakraca. Drugo su mjesto osvojili i srebrenu dobili, za pripremu slavonske delicije na poseban način zavičajni KUD Rama iz Pleternice koje je priznanje primila njihova članica Danica Vidakušić dok je tre mjesto i brončana plaketa pripala još jednom Pakračaninu Željku Sabi.

Najbolja vina na 9. Županijskom i 3. Međunarodno ocjenjivanju u organizaciji Udruge Vino-kap Kaptol, o čemu smo već i pisali (http://pozega.eu/grasevina-mitrovac-ivice-peraka-iz-kutjeva-sampionsko-vino/), bila su, graševina Mitrovac prošlogodišnje berbe Ivice Peraka iz Kutjeva, dok je za najbolje bijelo vino starijih godišta proglašena graševina – izborna berba iz 2012. godine, Vinarije Branka Jakobovića iz Vetova. Najbolje crveno vino proglašeno ono iz Vinarije Krauthaker, Merlot 2013. Zlatne medalje su osvojili još Veleučilište u Požegi za muškat žuti iz 2015. godine, Vinarija Zorice Tandara iz Kutjeva tri zlatne medalje za tri graševine iz 2015. godine, zatim Vinarija Martine Hora, Vinarija Gojko Soldo iz Vetova za traminac mirisni iz 2015. godine, Tomislav Došen iz Trenkova, koji je nedavno bio šampion u Mađarskoj, Boris Mrakovčić, Branimir Štefanac, Ivica Šamanić, Vinarija Markota iz Pleternice za graševinu i Chardonay iz 2015. godine, te Vinarija Koltai iz Mađarske za Cuvee crni iz 2013. godine.

Nagrade i priznanja za najbolja vina uručili su predsjednik ocjenjivačke komisije Tomislav Božičević, predsjednik kaptolačke Udruge Vino-kap Ferdo Novak i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je istakao kako je to sve plod kvalitetnog rada uz mnogo uloženog znanja i truda.

Načelnik općine Kaptol Mile Pavičić naglasio je kako će i dalje podržavati ovakve i slične manifestacije izražavajući zadovoljstvo na održanoj po prvi puta gastro manifestaciji “Slaninijadi” koja ja naišla na plodno tlo i veliki broj zainteresiranih natjecatelja.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije