Gastro manifestacija – 3. Sarmijada u Požegi

Autor: V.P.

POŽEGA – Svi koji vole kuhati ali i ljubitelji sarme – kraljice slavonskog stola dolaze na svoje, jer tjednik Kronika požeško-slavonska organizira još jednu gastro manifestaciju 3. Sarmijadu – natjecanje za najbolju sarmu. Sarmijada se održava u subotu 9. travnja od 11 sati u Hotelu Grgin dol. Pozivaju se svi koji žele učestvovati da dođu sa svojim IMG 8593 najbolje pripremljenim i skuhanim uzorcima sarme, koja može biti u stotinu varijanti, od one sa svinjskim mesom, miješanim mesom, mesom od divljači, posnom i vegetarijanskom sarmom, svatovskom sarmom, sarmom u vinovu listu, sarmom u svježem kupusu, sarmom kakvu prave razni krajevi naše domovine, ali i zavičajna društva stanovnika koji su naselili u prošlosti ove lijepe krajeve Požeštine.

– Već prve godine kada smo organizirali Sarmijadu upravo u želji da tu našu gastro deliciju dignemo na viši nivo dobili smo odličan odziv i na natjecanju je bilo preko 1.000 sarmi. Bilo je zaista i nekoliko varijanti, poznatih i manje poznatih uzoraka sarme. Uglavnom odzivom smo bili zadovoljni ali i ispunjenjem našeg cilja da se o sarmi koju svi vole i o kojoj se priča u stilu „a onda je došla na stol sarma“, „sarma je bila izvrsna“ ili razočarani „nije bilo sarme“, „ a gdje je sarma“, priča i više. To bi bio jedan izvrsni brand Slavonije, no mora se poraditi na tome da se zaštiti, dok nas nisu opet neki u tome pretekli. To je još jedan naš cilj koji želimo potaći, ali da se sarma kao obvezno i nezaobilazno jelo služi i turistima i posjetiteljima koji nas obilaze. Već druge godine Sarmijada je dobila natjecatelje i iz ostalih slavonskih županija, IMG 5731jer dobar glas daleko se čuje, pa za ovu treću godinu očekujemo još više i još kvalitetnijih sarmi – istakao je organizator Vladimir Protić koji poziva građane da dođu sa svojom najboljom sarmom na natjecanje te uz šampionsku titulu osvoje i vrijedne nagrade.

Na Sarmijadi se natječe i nekoliko folklornih društava, zavičajnih udruga, restorana, seoskih turističkih objekata, udruga vinogradara, lovačkih udruga, udruga žena, i pojedinaca, a osim kvalitete sarme ocjenjivat će se i nagraditi i najbolja prezentacija sarme i uređenje stola na kojemu centralno mjesto ima sarma. Tako tu bude i servisa za ručavanje starih preko sto godina, ali i tradicionalnog stola kakav se nekada uređivao za blagdane i narodne običaje.

Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na Sarmijadi, svoj stol i besplatno piće, svima je ulaznica samo sarma, a prethodno se moraju javiti na broj mob: 098/464-174 i osigurati rezervaciju. Nakon proglašenja pobjednika slijedi blagovanje, veselje, pjesma i ples uz tamburašku glazbu.

Više iz kategorije