Nagrade najčitateljima u više kategorija: Sonja Tomašević jednogodišnja je najčitateljica dok je u kategoriji odraslih nagrada pripala Danijeli Oroz /FOTO/

Autor: DK

Gradska knjižnica i čitaonica Požega po 15. put izabrala je i nagradila najčitatelje za 2018. godinu. Nagrađeni su oni koji provode svoje slobodno vrijeme uz knjigu kojoj poklanjaju veliku ljubav.

Posudba knjiga u knjižnici nije samo mehanička radnja, nego često znači i razgovor s knjižničarima o knjigama, traženje preporuke i savjeta – sve kako bi se došlo do idealnog naslova. Taj poseban odnos između knjižničara i korisnika koji puno čitaju je ishodište za današnje dodjele nagrada i proglašenje Najčitatelja.

Čitanje je navika koja se njeguje od malih nogu, a Knjižnica se trudi različitim programima za poticanje čitanja pridonijeti emocionalnom i intelektualnom razvoju od najranije čovjekove dobi do kraja života. Čitanje nas odvodi u neki drugi svijet, svijet mašte. U biranju najčitatelja u knjižnici se svake godine posebno trude. Nije dovoljno uzeti u obzir samo broj pročitanih knjiga u jednoj godini, nego razmišljaju i o komunikaciji čitatelja s knjižničarima o pročitanim naslovima, slušaju povratne informacije o knjigama, prate sudjelovanje čitatelja u svim aktivnostima i programima, a ponajviše odnos čitatelja prema knjižnici općenito.

blankTako je ove godine za najmlađu čitateljicu izabrana jednogodišnja Sonja Tomašević, koja u knjižnicu dolazi u pratnji mame i sestre Katje. Noj je nagradu uručio požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Nagradu najčitatelj u kategoriji predškolaca osvojila je djevojčica koja ima 6 godina, Eni Perše. U kategoriji školarca mjesto najčitatelja je osvojio naš uzoran čitatelj knjiga svih naslova, Gabriel Čokrlić.

Dječji odjel knjižnice svake godine u sklopu Mjeseca hrvatske knjige provodi Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se provodi online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske. Ove godine u njemu je sudjelovalo dvadesetero mladih Požežana, a pobjednica ispred požeške knjižnice je Marija Čokrlić, učenica 8. razreda OŠ Dobriša Cesarić Požega.

Za stvarno dugu vjernost knjižnici, od malih nogu, a u svijet knjižnice uveo je i svoju obitelj. Nagradu za dugogodišnju vjernost dobio je Antun Josipović.

blankNajčitateljica odraslog odjela je osoba koja dolazi godinama u knjižnicu, čita raznu literaturu koju voli komentirati na društvenim mrežama ili na svom poslu kao radijska voditeljica, tako da njen glas na radiju prepoznaje većina ljudi. Uvijek je pozitivna osoba koja si uglavnom sama bira knjige, a voli drugima preporučivati naslove. Od osnivanja je članica Čitateljskog kluba za odrasle, na koji rado dolazi. Najčitateljica je Danijela Oroz.

Bračni par kojeg osim zajedničkih šetnji povezuje ljubav prema knjizi i humana zdravstvena i socijalna djelatnosti su Josipa Bišof i obitelj Šimleša.

blankNajviše vremena na Glazbenom odjelu provodi, svakodnevno posuđuje filmove i glazbu za sebe, a nekad i za brata, sestru i oca. Najčitatelj Glazbenog odjela i multimedije je Antonio Jurković.

Najčitatelj Studijskog odjela i Čitaonice je Silvijo Šaura. Za „najsuradnju“ s knjižnicom nagrađeni su učenici KRUG-a, Kreativne radionice učenika Gimnazije i njihova voditeljica Vera Ćuže Abramović.

Gradska knjižnica i čitaonica Požega ima i knjižne stacionare u općinama Jakšić, Velika i Kaptol, a tamošnji najčitatelji su Naomi Bašić, Snježana Raguž i Željko Haničar, koji su također nagrađeni paketima prigodnih knjiga.

Za sve nagrađene i goste knjižničari su na kraju pripremili veliku tortu i pjenušac za proslavu.

Foto: D. Mirković 

blank
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića