Nagrada grada Požege za životno djelo Jelenku Topiću

Autor: S.P.

Topićev kultni novinarski blokić (od kojeg se ne odvaja unatoč svim tehnološkim postignućima) punit će se još dugo mnogim životnim pričama.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Požege koja je najavljena za 12. veljače među točkama dnevnog reda naći će se i prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Požege u 2021. godini. Među predloženim laureatima nalazi se i dugogodišnji novinar, za kojeg mnogi kažu kako je legenda požeškog novinarstva – Jelenko Topić. Potvrdi li Gradsko vijeće ovaj prijedlog, u povodu Dana Grada, 12. ožujka Jelenku će biti dodijeljena Nagrada za životno djelo.

Jelenko Topić svojim je dugogodišnjim predanim radom i iskustvom pridonio razvitku i promicanju društvenog i kulturnog života Grada Požege, bio je novinar Požeškog lista, dopisnik Večernjeg lista iz Požege, te suradnik u još tridesetak listova, agencija, radio i tv postaja. Pokrenuo je i održavanje manifestacije „Kulenijade“, bio je među obnoviteljima festivala „Zlatne žice Slavonije“, a zajedno s nekoliko novinara i strip crtača 1986. godine pokrenuo je kultni i priznati strip magazin „Patak“ kojemu je bio glavni urednik. Od 1993. godine priprema, objavljuje i uređuje Požeški pučki kalendar.

U radijskom eteru od 1994. godine vodio je i uređivao program tamburaške glazbe i običaja „Radio Superton“ u kojemu je uživo sviralo više od 300 glazbenih sastava. Od sredine devedesetih u vlastitoj je nakladi (kao poduzetnik) objavio i uredio pedesetak glazbenih albuma solista, zborova, glazbenih sastava i kulturno-umjetničkih društava iz cijele Slavonije. U svom profesionalnom popisu učinjenog, Jelenko ima i publikacije – prvu autorsku knjigu „Pola stoljeća nogometa u Velikoj“ objavio je 1979. godine, 1986. godine knjigu „50 godina konfekcije Sloga“, a zatim slijedi „Povijest KUD-a Šijaci u Biškupcima“ i  monografija „80 godina Lovačkog društva Papuk“, 2017. godine „Osamdeset godina Lovačkog društva Vranovac Vetovo“. 2018. godine objavljuje knjigu o povijesti lovstva u okolini Lipika (Gaj). Zajedno s drugim autorima objavljeno je više knjiga s njegovim radovima (autor je više od 40 tisuća različitih tekstova i priloga).

Nositelj je i Spomenice Domovinskog rata, Hrvatski lovački savez dodijelio mu je zlatnu plaketu za doprinos razvoju lovstva, a Festival „Pjesme Podravine i Podravlja“ u Pitomači dodijelio mu je posebno priznanje za medijsko praćenje.

Nagradom za životno djelo i Grad Požega odaje mu zasluženo priznanje, koje, poznavajući Jelenkovu energiju, sigurno nije i priznanje za kraj djelovanja – Topićev kultni novinarski blokić (od kojeg se ne odvaja unatoč svim tehnološkim postignućima) punit će se još dugo mnogim životnim pričama.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek