Nadstrešnice za putnike-osnovnoškolce u čaglinskom kraju

Autor: DK

blankČAGLIN – Veliki broj osnovnoškolaca koji pohađaju osnovnu školu u Čaglinu iz okolnih 20 sela potaknuo je učitelje razredne nastave da osmisle i realiziraju određeni projekt sa svojim učenicima zbog problema putovanja školaraca iz udaljenih mjesta koji je priveden kraju.

blank

Slađana Švajda, ravnateljica Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin

-Svjedoci smo svakodnevnog smanjenja broja učenika, kako u drugim školama, tako i u našoj. Osim te problematike našu školu prati problem velikog broja učenika putnika. Tijekom prošle školske godine, učenici su proveli anketu kojom su željeli doznati kada se učenici putnici ustaju, a kada dolaze svojim kućama, koliko vremena provode u školskom autobusu te koliko vremena izgube čekajući nastavu ili autobus za povratak kući. Učenici su ujedno obišli sva mjesta iz kojih njihovi prijatelji dolaze pri čemu su im učenici putnici ukazali na probleme s kojima se susreću tijekom čekanja autobusa ili samog putovanja – rekla je ravnateljica čaglinske osnovne škole  Slađana Švajda ističući kako su sve svoje rezultate, statističku obradu podataka i one najveće probleme učenici izložili na prezentaciji projekta „Učenik putnik“ kojeg je vodila učiteljica Gordana Ereiz.

blank

Analizirajući sve obrađene podatke fokusirani su problemi s kojima se školarci gotovo svakodnevno susreću, a to je dugo vrijeme koje gube putovanjem a problem je za učenike iz većine sela iz kojih učenici dolaze jer nemaju redovitih autobusnih linija, a tako niti odgovarajućih autobusnih stajališta.

-Najveći problemi dolaze kada nastupe loše vremenske prilike, jer djeca u školu dolaze u mokroj odjeći i obući, često promrzla, nakon čega slijede prehlade i izostanci s nastave -dodala je ravnateljica Švajda te je naglasila kako je neposredno nakon prezentiranja i razmatranja svih tih rezultata Zaklada Slagalica objavila je natječaj „Naš doprinos zajednici“ u kojem je viđeno moguće rješenje jednog dijela problema naših učenika putnika.

-Na natječaj smo prijavili građansku inicijativu pod nazivom „Autobusne nadstrešnice“ kojom smo željeli učenicima triju sela poboljšati uvjete dolaska u školu. Odobreno nam je 13 tisuća kuna za navedeni projekt te smo krajem kolovoza krenuli u njegovu realizaciju. Prema skicama koje je izradio učitelj tehničke kulture, materijal nam je osigurao roditelj naših učenika, gospodin Željko Vidmar. Veliku pomoć u organizaciji radova i pokretanju velikog broja žitelja naše općine pružio nam je općinski načelnik, gospodin Dalibor Bardač, a radovi su krenuli u rujnu koje su kao glavni izvođači radova bili članovi UDVDR-ogranak Čaglin, članovi DVD-a Čaglin, dok su im pomoć i podršku pružili djelatnici Komunalca Čaglin d.o.o. te članovi mjesnih odbora u selima za koja su nadstrešnice predviđene – istakla je ravnateljica Slađana Švajda.

Svi izvedeni radovi odrađeni su volonterski kojim se dao pozitivan primjer kako jedna mala sredina može poboljšati svoje uvjete života.

-Loše vremenske prilike djelomično su omele terminski plan radova i postavljanja nadstrešnica što nas nije spriječilo da obilježimo završetak radova u Djedinoj Rijeci gdje je postavljena jedna od tri nadstrešnice gdje su se 15.listopada okupili učenici putnici iz Djedine Rijeke i oni koji će to za koju godinu biti kad krenu u peti razred u matičnu školu. U pratnji su im bili učitelji razredne nastave koji su bili pokretači i realizatori prvotnoga projekta. Također, bili su prisutni glavni izvođači radova, članovi lokalnih udruga te općinski načelnik, Dalibor Bardač, zadovoljstvo svojim dolaskom pružile su nam gospođa Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade te gospođa Jelena-Gordana Zloić, voditeljica Odjela za ugovaranje i dodjelu financijskih potpora, koje su prepoznale ovu problematiku i uvelike doprinijele realizaciji projekta – dodaje ravnateljica Švajda.

blank

Na zajedničkom druženju u prostorima mjesnog doma u Djedinoj Rijeci, ravnateljica škole zahvalila se svim prisutnima na dolasku kojom su prigodom uručene Zahvalnice za doprinos u realizaciji značajnog i za školu važnog projekta.

-Cijeli projekt realiziran je sredstvima Zaklade te nam je bilo zadovoljstvo što je upravo gospođa Branka Kaselj postavila pločicu za obilježavanje na nadstrešnicu. Učenicima se nije skrivao osmijeh s lica, a neki su napomenuli kako će nadstrešnica biti od koristi njihovoj braći i sestrama koji idu u srednju školu, kao i starijim sumještanima koji autobusom odlaze do liječnika. Zahvalni smo svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji naše građanske inicijative te se nadamo kako će biti još sličnih akcija u koje će se uključiti i drugi stanovnici naše općine zaključila je ravnateljica Slađana Švajda.

blank blank blank

 

Komentiraj:

blank