Na Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu bio samo jedan OPG iz Požeško-slavonske županije!

Autor: Jelenko Topić

Povodom Svjetskog dana hrane, po tradiciji sredinom listopada, otvoren je šestu godinu zaredom Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koji je održan na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Ta trodnevna manifestacija održana je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, grada Zagreba i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika s ciljem okupljanja proizvođača iz svih hrvatskih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se povezuju s pojmom “zimnica” te omogućila prodaju i izravno povezivanje proizvođača s potrošačima čuvajući na taj način dugu tradiciju pripremanja zimnice na hrvatskim prostorima.

Na otvorenju ove tradicionalne manifestacije dodijeljena su priznanje za najljepšu prezentaciju proizvoda i diplome za 2. Ocjenjivanje proizvoda na bazi voća i povrća. U sklopu ovogodišnjeg Sajma zimnice i autohtonih proizvoda svoje domaće proizvode predstavilo je i prodavalo više od stotinu hrvatskih proizvođača iz cijele zemlje što je pratio veliki broj posjetitelja. Tako je ostvaren i zapažen plasman domaćih proizvoda građanima glavnog grada i drugim posjetiteljima.

Čudno je da je Požeško-slavonska županija na toj priredbi bila izuzetno slabo zastupljena. Jedino je tamo sa svojim domaćim proizvodima bilo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Danijela Tomaševića iz Požege koje spravlja domaće pekmeze  i džemove od šljive sa i bez šećera, zatim sirupe i preljeve od šljive, te druge proizvode od te voćke. To gospodarstvo ima sjedište u ulici Dragutina Tadijanovića 6 u Požegi, točnije ispod obronaka legendarnog brda Sokolovac.

Razlozi neodlaska požeških proizvođača nisu nam poznati, no jedno je sigurno. Predstavljanje u Zagrebu, neovisno o troškovima putovanja i zakupa prostora za izlaganje proizvoda, sigurno je višestruko korisno. Tako široki krug kupaca ima priliku upoznati proizvođača i asortiman njegovih uradaka, a mogućnosti prodaje navedenih proizvoda su uvijek zagarantirano velike.

Stoga začuđuje da se brojni OPG-ovi iz požeškog kraja, koji bez sumnje imaju što ponuditi, nisu pojavili u metropoli.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek