Na području Požeške biskupije u 2015. samo jedan crkveni brak proglašen ništavnim

Autor: D.K.

POŽEGA – Nakon što je Đakovačko i Srijemska biskupija uzdignuta na razinu nadbiskupije (2008.), čime je Đakovo postalo metropolijsko središte novoosnovane Đakovačko-osječke nadbiskupije, ukazala se potreba za osnivanjem i Međubiskupijskog suda za Slavonsku crkvenu pokrajinu, Đakovačko-osječku nadbiskupiju te biskupije Požešku i Srijemsku.

Biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine 5. studenog 2013. godine dobili su dopuštenje od Vrhovnog suda Apostolske Signature, a 10. prosinca 2013. donesena je Odluka o osnivanju Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Đakovu i to za Đakovačko-osječku nadbiskupiju te biskupije Požešku i Srijemsku. Nedugo nakon toga uspostavljen je ured-podružnica Međubiskupijskog suda u Požegi.

Zadaća suda je rješavanje svih crkveno-pravnih poslova koji se tiču Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Većina postupaka odnosi se na ženidbene parnice, tj. na proglašenje ništavosti ili nevaljanosti ženidbe. Sve veći broj civilnih rastava brakova razlog je povećanom interesu i pokretanju crkvenog proglašenja ništavosti ženidbe.

U radu sa strankama službenici suda susreću se sa ne tako malim poteškoćama pri shvaćanju razlike između civilne rastave i crkvenog proglašenja nevaljano sklopljene ženidbe.

Problematika oko proglašenja nevaljano sklopljene ženidbe teška je i ozbiljna, a (ne)valjanost kanonski sklopljene ženidbe može se pobijati zbog tri razloga. To su prvenstveno postojanje neke zapreke koja utječe na sposobnost stranaka da valjano sklope kanonsku ženidbu, nedostatak u ženidbenoj privoli te nedostatak kanonskog oblika. Ukoliko postoji jedan od tih elemenata, tek tada se može reći da ima mogućnosti i razloga za prihvaćanje tužbe kojom se pokreće parnica ništavosti ženidbe. Drugi bitni korak je dokaznog karaktera. Stranke i njihovi svjedoci trebaju svojim iskazima ili nekim drugim svjedočanstvima dokazati da je ta ženidba nevaljano sklopljena nakon čega suci donose konačnu presudu o sklopljenoj ženidbi.

Ne ulazeći dublje u razloge rastave civilnih brakova, bitna je činjenica koja se tiče rada crkvenog sudišta. Mnogi parovi imaju poteškoće u bračnom životu koje ih često dovode do rastave, nakon čega smatraju da imaju dovoljno razloga za pokretanje parnice ništavosti ženidbe. Međutim, te poteškoće nisu dovoljni znak ili dokaz da je jedna kanonski sklopljena ženidba nevaljano sklopljena. Često se događa ili da tužbe bude odbačene ili da konačne sudske presude budu negativne, što pojedini, još uvijek bračni parovi, teško prihvaćaju.

U Požegi je tijekom 2015. godine, sa područja župa Požeške biskupije od ukupno zaprimljenih 13 parnica samo jedna okončana i završena te je donesena presuda o ništavnosti ženidbe. Preostale parnice u istražnom postupku su sve prenijete u 2016. godinu. Važno je istaći da je u požeškoj podružnici Međupiskupijskog suda primijećen je porast informativnih razgovora na koje dolaze zakoniti crkveni bračni parovi kao pojedinci želeći dobiti što više informacija oko eventualnog pokretanja postupka proglašenja crkvenog braka ništavnim.

Više iz kategorije