Na internetu je mnogo pjesama požeških izvođača, no malo je onih starijih godišta

Društvene mreže i novi suvremeni mediji preplavili su svijet, a na njima treba se priznati ima mnogo glazbe. Stoga je zanimljivo pogledati što se tu nalazi pogotovo na najpopularnijem glazbenom kanalu Youtube od pjesama i izvođača požeškog kraja.

Malo je pjesama sa nekadašnjeg požeškog Muzičkog festivala Slavonija koji se održavao od 1969. do 1983. godine. Ali, je očekivano dobro zastupljen festival koji se u gradu na Orljavi nažalost pod različitim imenima održava od 1990. godine. Istina prva godišta su slabije zastupljena jer ovi mediji nisu još tada zaživjeli, no zadnjih dvadesetak godina je mnogo toga moguće poslušati na tim medijima.

Iz starih vremena tu je nekoliko pjesama Joze Babića, koji živi i radi u Osijeku, a izostale su pjesme Ivana Gurdona.

Tijekom devedesetih godina tu su pjesme sastava Slavonski biseri, Bekrije i Naša grana, zatim Tihomira Krajnovića uz grupu Hazard, nadalje vlastite pjesme sa albuma i festivala koje pjeva  Stjepana Japarić, a izostaju tamburaški sastav Tragovi i solista Zvonko Mance koji je nastupio na jednom požeškom festivalu. Tih godina već ima i nekoliko zabavnih skupina koje objavljuju uglavnom  tuđe pjesme. Vlastitim uradcima posebno se ističu Slijepi putnici koji su snimili dosta pjesama i  nekoliko albuma, te Poštari i Vrane  također sa vlastitim skladbama i albumima. U tom razdoblju bilo je još nekih rock skupina koje su imale vlastite pjesme ili prepjeve kao nam Zlatko Antunović i prijatelji, No name, te drugi. Kasnije su postavljene i pjesme skupina Posegana, te TS Bisernica. U novije vrijeme ima još nekoliko skupina i pojedinaca sa svojim uradcima i to u oblasti pop-rock glazbe.

Iz Velike je sa nekoliko pjesama zastupljen tamošnji pjevač Toni Marinić koji je objavio dva albuma, zatim sastavi Veličke legende i Grofovi kako se taj sastav prvotno zvao.

Pleternički kraj je zastupljen sa nekoliko pjesama nekadašnjeg Orljava banda, te sa nizom Ane Jukić, kasnije Baketarić, te Zagrađanke Ivane Galović. Uz to ponešto se nađe sa nastupa ženskog sastava Kćeri ravnice u popularnoj emisiji TV Superton, kao i sastava Hrvatice.

Iz Kutjeva na Youtubeu ima nekoliko pjesama tamošnjeg pjevača Marka Kraljevića, a podosta naravno ženskog sastava Garavuše. Mladi solista iz Grabarja Mihael Ribičić ima jednu svoju pjesmu izvedenu na kaptolačkom festivalu. Iz Cerovca je mladi Tomislav Pavlović i ima nekoliko skladbi sa svog albuma.

Podosta se nađe i pjesama sa tradicionalnog festivala Zlatni glas zlatne doline iz Kaptola, kao i od izvođača iz toga mjesta prvenstveno od nekadašnjeg TS Castrum, te solistica Monike i Josipe Jurić.

Recimo na kraju da ovim pregledom nije sve obuhvaćeno tako da se možete javiti sa svojim mišljenjima i sugestijama, a ovdje smo pretežito dali pjesme koje su studijski snimljene i objavljene na nosačima zvuka ili pak izvedene na festivalima.

Foto: Arhiva, D.M./pozega.eu

0 Comment