Na dvotjednoj praksi u Portugalu bilo 12 učenika iz tri zanimanja požeške Tehničke škole /FOTO/

U razdoblju od 14.10. do 27.10.2018., trajala je prva mobilnost učenika Tehničke škole u portugalskoj Bragi. Na mobilnosti je dvotjednu praksu odradilo 12 učenika iz tri zanimanja: tehničar za mehatroniku, računalni tehničar za strojarstvo i tehničar za računalstvo. Prije odlaska na mobilnost, članovi projektnog tima su učenicima održali jezične, kulturološke, pedagoške te pedagoško-stručne pripreme.

-Odmah po dolasku, a nakon smještaja u hotel, imali smo organizirani razgled središta Brage i njezinih kulturoloških znamenitosti. Svetište Bom Jesus do Monte je prepoznatljivi znak Brage. Prvo spominjanje svetišta datira još iz 14.stoljeća, a obnovljeno je u 16. stoljeću. Arco da Porta Nova ili vrata grada su izgrađena u 18 stoljeću, a dizajnirao ih je André Soares. Jardim de Santa Barbara ili vrt Svete Barbare nalazi se u građanskoj župi Sé. Smješten je na sjeveroistočnom uglu nadbiskupske palače – ističu profesori koji su bili u pratnji učenika dodajući kako su nastavnici zajedno sa učenicima išli u poduzeća kako bi upoznali proizvodne i tehničke mogućnosti istih.

-Naši učenici su praksu obavljali u ukupno sedam poduzeća: IFIX, Promecel, Rito, Labina, Fundicao Ricarsil, Amarinfo, Anainox. Učenicima je odlazak na praksu i povratak u hotel bio vrlo jednostavan zbog vrlo dobre organizacije. Svako jutro ih je prijevoz čekao ispred hotela, a poslije obavljene prakse vraćao natrag. Učenici su obavljajući radne zadaće u poduzeću zapravo primjenjivali do sada naučena teorijsko-stručna znanja u školi. Učenici su u svakom poduzeću imali mentora, osobu koja im je u svakom trenutku bila od pomoći kako bi tehnološki postupak izrade i/ili radni zadatak uspješno priveli kraju. Iako umorni na kraju radnoga dana, bili su više nego zadovoljni dobro obavljenim poslom. Kako je i uobičajeno, radni tjedan trajao je do petka, a dane vikenda smo planirali za kulturološke izlete – nastavljaju profesori dodajući kako je bio i organiziran izlet u Lisabon.

-Lisabon je grad koji leži na rijeci Tejo i oduševio nas je svojom ljepotom. Posjetili smo gradsku četvrt Belem i samo središte grada. Na povratku iz Lisabona u Bragu smo svratili u svetište Gospe Fatimske. Posjetili smo i grad Porto koji je drugi po veličini Portugala, a nalazi se na rijeci Douro. U Portu smo posjetili: Se Cathedral (romanička crkva smještena u povijesnom centru Porta), Avenida dos Aliados (središte grada). Svoj posjet Portu smo završili jednostanom vožnjom brodom po rijeci Douro. Učenici su nastavili radne aktivnosti u poduzećima prema već ustaljenom rasporedu kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnosti – nastavljaju zaključujući kako je za sve njih bila priređena mala svečanost na kojoj su učenici dobili potvrde o obavljenoj praksi te da su sve to bili vrlo emotivni trenuci rastanka s portugalskim prijateljima.

Tekst i foto: Tehnička škola Požega

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment