NA DANAŠNJI DAN: Prije 30 godina osnovan HDZ na čelu s ljudima koji su nosili demokratske promjene u požeškom kraju

Autor: D.K.

Bio je 4. ožujak 1990. godine. Toga dana nakon sveobuhvatnih priprema u prepunoj dvorani ondašnjeg Central kina(današnja dvorana Sv. Terezije Avilske) osnovan je prvi ogranak Hrvatske demokratske zajednice na području ondašnje općine Slavonska Požega.

Kroničari su zabilježili da su gosti skupa bili Vladimir Šeks, Božidar Riba, Ivan Vuletić, Branimir Glavaš, Ivan Cvitković, Antun Babić i drugi. Riječ je o ljudima koji su bili čelnici ogranaka ove stranke u okolnim gradovima.

Radno predsjedništvo na osnivačkom skupu činili su Antun Božić, Blagojka Leko, Drago Matošević, Vladimir Leko i Ivica Mandić. Tada je pročitan program rada, te održani prigodni govori Antuna Božića, Drage Matoševića, Vladimir Šeksa i Božidara Ribe u kojima su istaknuti ciljevi stranke i demokratske najavljene promjene koje su uslijedile.

Predloženi i izabrani članovi Izvršnog odbora ogranka i to: Antun Božić, Drago Matošević, Ivica Mandić, Branko Polić, Blagojka Leko, Vladimir Englman, Nikica Oberan, Željko Mršić, Stipo Grgić, Hrvoje Sontaki, Vladimir Leko, Milan Bilmez. Iz toga izbora je vidljivo da su zastupljena sva područja ondašnje požeške općine tako da je taj odbor zapravo bio prvi Općinski odbor HDZ-a.

Ubrzo nakon toga na sjednici izvršnog odbora za prvog predsjednika izabran je Antun Božić, tajnika Drago Matošević, te rizničara Ivica Mandić. Lijepo se sjetiti tih vremena i naše novije povijesti.

Vezano uz tu vrijednu obljetnicu prigodne riječi zahvale ovim ljudima za doprinos ovom kraju u tim teškim vremenima, te čestitku uputio je prof. dr sc. Željko Glavić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.

-Na današnji dan prije 30 godina u našem gradu, u prostoru Central kina u 10 sati, osnovana je općinska organizacija Hrvatske demokratske zajednice. Danas se prisjećamo toga vremena, hrabrih i odlučnih ljudi koji su prvi prepoznali vizionarsku politiku utemeljitelja i prvog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice dr Franje Tuđmana, svoje znanje, sposobnosti ali i život stavili u službu svetog cilja slobodne, suverene, samostalne, uređene i europske hrvatske države. Posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su na tim idealima izgorili i nisu više s nama. Hrvatska demokratska zajednica od tekovina toga vremena nikada i ni pod kojim uvjetima neće odustati. Kao predsjednik Županijskog odbora svim utemeljiteljima Hrvatske demokratske zajednice u Požegi i Požeštini , obiteljima umrlih i poginulih utemeljitelja kao i svim članovima stranke čestitam današnju 30. obljetnicu.

Foto: Arhiva, pozega.eu i FB V.E.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88