Mraz učinio svoj danak, najviše stradali vinogradi (FOTO)

Autor: D.K.

KUTJEVO – Štete od mraza u mnogim vinogradima, na području Kutjeva, Mitrovca, Venja, Hrnjevca i Lukača, koje je obišao naš foto reporter, mogu se na pojedinim predjelima procijeniti da su i 80 posto. Velike štete pretrpjeli su i voćnjaci koje će se tek one prave posljedice moći kasnije vidjeti.

Ante Miličević poznati vinogradar i vinar iz Kutjeva koji ima 12 hektara površina ima pravu noćnu moru. Njegova je vinova loza dosta stradala što govori da će se prinosi i više od pedeset posto prepoloviti.

Općenito mraz koji je ovih jutara prisutan, uništio je je preko 30 posto vinograda. Sve ovisi na kojem je položaju vinograd, jer na višim predjelima vinogradi su manje stradali dok su oni koji su u udolinama gotovo svi uništeni zbog posljedice mraza.

Proteklog ponedjeljka na predjelima pojedinih vinograda temperatura pri zemlji spustila i do minus 5 stupnjeva Celzijevih koja temperatura nije uobičajena u ovom dijelu godine.

Miličević preporuča vinogradarima koji imaju znatne štete od mraza da prihrane lozu dušikom, najbolje KAN-om, čime će pomoći dodatnom hranidbom loze i njenom obnovom smrznutih dijelova loze. Da li će se što uspjeti spasiti ostaje za vidjeti jer se još očekuju u nekim danima pred nama nepovoljnije vremenske prilike.

Više iz kategorije